Els autobusos de Madrid fan campanya contra l'eixarrancament
Algunes persones quan s'asseuen obren tant les cames que arriben a envair l'espai de qui tenen al costat
Molts ni se n'adonen que ho fan i molt altres no són conscients que ho pateixen. Però són moltes les persones, generalment homes, que quan s'asseuen obren les cames de tal manera que si tenen algú assegut a prop envaeixen part del seu espai. Això passa quan l'espai a compartir és just, com, per exemple, al transport públic.
Això, en anglès es coneix com "manspreading": man + spreading = home i escampar. O sigui, més o menys, l'ocupació de l'espai per part de l'homes. O, dit d'una altra manera, l'eixarrancament invasiu.
Aquesta falta de consideració per bona part de la població és el que ha portat l'Ajuntament de Madrid a decidir que els nous autobusos de la flota dels transport urbà incorporin una icona que recomana explícitament que no es practiqui aquesta forma d'asseure's.
Ho posarà al costat dels adhesius que indiquen que cal deixar lloc a les dones embarassades, persones amb cotxet de nadó, gent gran i gent amb alguna discapacitat.
Esta es la señal de los autobuses de la @EMTmadrid para respetar el espacio de los demás y evitar el #manspreading. https://t.co/dnqdMycgaO pic.twitter.com/Xwcx3bx8DG
Ayuntamiento Madrid (@MADRID) 7 de junio de 2017
De fet, l'Ajuntament madrileny també recomanarà amb enganxines semblants que els usuaris no escoltin música amb el mòbil si no és amb auriculars, que no posin els peus sobre els seients i que no portin la motxilla a l'esquena.
♦ Un seient amb penis denuncia l'assetjament sexual a les dones al metro de Mèxic
Aquesta decisió ha coincidit amb la campanya de recollida de firmes ade l'organització Microrelats Feministes a Change.org , un dels projectes del col·lectiu Dones en Lluita. També es demana les víctimes d'aquestes pràctiques que ho denunciïn amb fotografies a través de les xarxes.
Cuando pensaba que lo había visto todo 🤦🏻♀️ #metrobcn #tmbinfo #barcelona #manspreading pic.twitter.com/nqeUW2xtQK
Montse Medina (@montsemedina_) 29 de mayo de 2017
El tema ha pres gran embranzida i fins i tot mitjans de comunicació estrangers, com l'anglès The Guardian han informat de la mesura presa per l'ajuntament madrileny.
Madrid tackles 'el manspreading' on public transport with new signs https://t.co/UKfQz5vHSo
R. Joseph Rodríguez (@escribescribe) 8 de junio de 2017
Microrelats Feministes té previst estendre la campanya a altres ciutats. la pròxima serà Barcelona. De fet, a Catalunya la CUP Terassa també ha començat a reclamar públicament que des de l'administració es lluiti contra el "manspreading", perquè, asseguren, "és una mostra de masclisme i microagressió que pot incomodar qui ho ha de patir."
"La CUP proposa una campanya contra el #Manspreading en el transport públic de Terrassa" | https://t.co/keDP3YBRqI | Foto: @PolWP ☂️ pic.twitter.com/hcu9xEkMyO
CUP Terrassa (@CUPTerrassa) 26 de abril de 2017
Mesures com les de l'Ajuntament de Madrid ja s'apliquen en ciutats com Nova York o països com el Japó.
N'hi ha que se sorprenen de la mesura, però no cal anar tan lluny. Fins no fa tants anys, a Espanya hi havia cartells als autobusos que prohibien escupir, cantar o dir paraules grolleres.