Barcelona

Llargues cues en el primer dia d'autobusos per vacunar-se sense cita

Van adreçats a persones de més de 40 anys i a col·lectius que, per idioma o bretxa digital, tenen més difícil l'accés a la vacuna de la Covid

RedaccióActualitzat

Cues ben llargues per vacunar-se als punts mòbils de vacunació que Salut ha activat aquest dimecres per primera vegada. Són autobusos del Banc de Sang i Teixits i "motorhomes" de la Seat que aniran recorrent el territori per arribar a la població que encara no s'ha pogut vacunar.

Aquesta vacunació mòbil sense cita prèvia i amb la vacuna de Janssen s'adreça a persones de més de 40 anys i a col·lectius que, per idioma o bretxa digital, tenen més difícil l'accés a la vacuna de la Covid.

I ha de servir per incrementar la cobertura de vacunació en punts concrets del territori on és millorable, ara que la cinquena onada ha fet enfilar de manera accelerada els contagis, sobretot entre els més joves.

Els primers llocs on s'ha posat en marxa la campanya són Barcelona (Arc de Triomf), la regió metropolitana nord (Badalona) i a les Terres de l'Ebre (Alcanar).

Gent a l'interior d'un dels busos que es fan servir com a punts de vacunació itinerant
Interior d'un dels punts de vacunació itinerant (EFE/Marta Pérez)
Un dels vehicles que aniran pel territori per posar vacunes sense cita
Una desena d'autobusos i "motorhomes" serviran per vacunar-se sense cita (Salut)

Joves a la cua

Malgrat que es convoca persones més grans de 40 anys, aquest dimecres molta gent més jove s'ha posat a fer cua a l'autobús instal·lat a l'Arc de Triomf de Barcelona.

S'hi ha format una cua força llarga i molts dels joves que hi havia no han marxat quan els han avisat de la limitació d'edat i han preferit provar sort.

Els que s'han quedat esperaven entrar dins de les excepcions que sí que es preveuen de menors de 40 anys, com ara dificultat idiomàtica o per fer una cita per internet.

Una altra de les excepcions és haver de marxar a l'estranger. De tota manera, si no podien al·legar alguna raó equivalent, en principi no els han vacunat.

Cua de gent per vacunar-se, aquest dimecres a Barcelona (EFE/Marta Pérez)


Cada dia de 9 del matí a 8 del vespre

Els autobusos del Banc de Sang i Teixits vacunaran en diferents punts de la zona metropolitana nord (Barcelonès Nord, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental) els pròxims 15 dies, tots els dies de la setmana, de 9 del matí a 8 del vespre. I els altres s'aniran repartint pel país en funció de les necessitats.

Cada autobús compta amb un equip de 2 infermers, 1 tècnic i 2 administratius i pot administrar 600 vacunes al dia. Al costat del vehicle hi ha dues carpes, una per fer el registre de les persones que es vacunin i l'altra per esperar-s'hi uns 15 minuts després de la punxada.

En el cas de les "motorhomes" de la Seat, posaran vacunes en horari de matí i tarda els 7 dies de la setmana. Són vehicles que es fan servir en competicions i que s'han adaptat a l'ús sanitari.

 

La necessitat de protegir els de 40 anys o més

"És important arribar com més aviat millor a tothom, també a les persones més vulnerables, a les que encara els costa anar a un punt de vacunació o als CAPs", ha afirmat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la presentació dels vehicles, a l'Arc de Triomf.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que cal posar l'accelerador en la vacunació dels que tenen més de 40 anys "perquè són les persones que més ingressen ara a les UCI".

Argimon i Cabezas, durant la presentació dels vehicles per a la vacunació itinerant
Argimon ha destacat que cal fer arribar la vacuna a més gent com més aviat millor (Salut)

La immunització amb Janssen, la vacuna que només requereix una dosi, permetrà arribar a més gent. "No tenim més mans; la primària ja va molt carregada i també s'està vacunant als CAPs. Per això agraïm aquesta col·laboració, que no es limita només al vehicle, sinó també als professionals", ha afegit Argimon.

Actualment, el 40% de la població vacunable a Catalunya té la pauta completa. El risc més gran és en les persones entre 40 i 69 anys que només tenen una dosi de la vacuna o encara no n'han rebut cap i que són les que tenen més possibilitats d'acabar a l'UCI en cas de contagi.

En el grup de 60 a 69, vacunat amb AstraZeneca, molts estan pendents de la segona punxada. I en el de 40 a 49 anys, la taxa de cobertura és menor que en altres grups, admet Salut.

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut