Els autors del 17A van temptejar amics per llogar vehicles per fer atropellaments

Actualitzat

"Terroristes". És l'etiqueta que s'haurien posat alguns dels integrants de la cèl·lula que el 17 d'agost va atemptar a Barcelona i a Cambrils. Així s'autoanomenaven segons ha declarat una testimoni als Mossos d'Esquadra. Els seus nens, belgues, eren a la platja i se'ls van apropar sis nois que en anglès i en francès els haurien dit que eren terroristes.

Era just el dia abans dels atemptats. Els nens n'han identificat dos, un d'ells Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta que va matar 13 persones a la Rambla. També va ser ell qui va assassinar a ganivetades Pau Pérez, per prendre-li el cotxe per fugir.

El sumari del cas, al qual ha tingut accés TV3, aporta més informació de com van actuar. Es desprèn una part d'improvisació, de no saber la documentació que se'ls requeriria per llogar vehicles o per comprar productes industrials amb què van fer els explosius.

 

 

Volien totterrenys, resistents i robustos, per tres dies. Els pretenia llogar Youssef Aalla. Era el 16 d'agost al migdia. Hores després va morir en l'explosió del xalet d'Alcanar, sense haver-los llogat. Durant el juliol ja havien temptejat coneguts i amics per llogar-los furgonetes. Pels investigadors dels Mossos d'Esquadra, el lloguer de vehicles no era només per atemptar, sinó també per transportar els productes per fer els explosius.

Periòxid d'hidrogen per fabricar explosius

En una botiga de Tortosa, que és a 40 km d'Alcanar, a principis de juliol van comprar 100 litres de periòxid d'hidrogen, per blanquejar la roba d'una bugaderia que tenien al Marroc. Van enganyar el propietari de la botiga. No volien factura, ni portaven la documentació necessària, per això la compra no la van poder fer fins l'endemà. A finals de juliol hi van tornar, a buscar-ne 240 litres més, sempre pagant en efectiu.

Dins la furgoneta, un testimoni recorda que hi portaven congeladors. Per fabricar l'explosiu TATP, conegut com "la Mare de Satan", és necessari fred, especifiquen els especialistes tèdax dels Mossos en l'informe. Un informe on també fan constar que a Ripoll també van fabricar TATP.

 

 

El matí dels atemptats, Younes era a Ripoll, anava amb Mohammed Hychami, un dels que va atemptar a Cambrils. Van marxar en furgoneta, recorda el testimoni, a qui li va cridar l'atenció que fos de lloguer. Anaven cap a Barcelona.

Younes a Ripoll, Younes a Cambrils, Younes a Sant Carles de la Ràpita, tres dies abans dels atemptats: en una botiga on va robar no se sap quin objecte i on va comprar interruptors i bombetes i altres components elèctrics que pels Tedax serveixen per fabricar artefactes explosius. Com les metxes pirotècniques que van quedar a Alcanar després de l'explosió.

A Alcanar es va salvar un dels terroristes que hi havia a la casa. Sap què va provocar l'explosió?

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut