Dos soldats ucraïnesos ferits es recuperen en un hospital als afores de Kíiv (EFE)

Els balanços oficials de baixes, l'altra guerra informativa entre Rússia i Ucraïna

Els organismes independents tenen moltes dificultats a l'hora de fer un recompte oficial de morts i ferits de tots dos costats

Oriol Llach Estrella

Després d'una setmana de l'inici de la invasió de Rússia a Ucraïna i l'esclat del conflicte entre tots dos països, un escenari més dels combats és el de les xifres oficials de víctimes, morts i ferits de tots dos costats. El degoteig constant d'informacions, sovint contradictòries i amb un to triomfalista, és un element clau per mantenir els ànims entre les tropes i la població civil.

Els organismes independents posen en dubte les xifres que publiquen fonts oficials, tant de Rússia com d'Ucraïna, perquè els resulta molt complicat verificar-les. Sense anar més lluny, aquest dimecres va morir una observadora internacional de l'OSCE, víctima d'un bombardeig, mentre intentava sortir d'Ucraïna. L'ONU i la Creu Roja Internacional, per la seva banda, denuncien que tenen moltes dificultats per desplegar-se sobre el terreny.

Mentrestant, persones ucraïneses i russes, civils i militars, continuen morint a causa del conflicte a Ucraïna sense tenir la certesa de si formaran part d'algun balanç de víctimes o si bé cauran en l'oblit. Ni tants sols ningú pot garantir, ara mateix, que els seus cossos sense vida puguin ser enterrats.


Diferències importants entre els balanços d'Ucraïna i de Rússia

Aquest dijous, el Servei Estatal de Protecció de la Informació i Comunicacions Especials d'Ucraïna, a través del seu canal oficial de Telegram ha fet balanç de baixes causades en el bàndol rus, tot i que remarca que el recompte resulta complicat a causa de les hostilitats constants i intenses:

En el comunicat s'informa que han mort 9.000 soldats russos, que s'han destruït 217 tancs, 900 vehicles de combat blindats, 90 sistemes d'artilleria, 42 vehicles llançacoets, 374 automòbils, 2 llanxes ràpides, 60 dipòsits de combustible, 11 mitjans de defensa aèria i que també s'han abatut 30 avions, 31 helicòpters i 3 drons.

El Ministeri de Defensa rus, per la seva banda, també ha fet públic el balanç de les seves pròpies baixes, que s'allunya molt de les xifres ucraïneses. Concretament, parla de 498 soldats russos morts i 1.597 ferits després de set dies de conflicte. Pel que fa a infraestructures, Rússia assegura que ha destruït 1.533 objectiu militars, entre els quals 54 centres de control i comunicacions, 39 sistemes de míssils antiaeris i 52 radars.

Un equip mèdic opera d'urgència un nen de 13 anys ferit de bala a Kíiv (Reuters)

La cadena de televisió Al Jazeera ha pogut parlar amb el portaveu de defensa del Kremlin, el general Ígor Konaixénkov, que ha aportat més xifres al balanç, en aquest cas del costat ucraïnès. Concretament, parla de més de 2.870 soldats ucraïnesos morts, 3.700 ferits i 572 presoners.

Precisament, Ucraïna no ha difós dades sobre les baixes al seu costat. Tant sols el president Volodímir Zelenski va parlar de 30 soldats morts durant el primer dia de conflicte i, posteriorment, un governador regional va parlar de 70 soldats més. Però més enllà d'aquest centenar d'efectius morts, ja no hi ha hagut cap més balanç oficial d'Ucraïna de les pròpies baixes en el seu exèrcit.

Encara més confusió en el recompte de víctimes civils

En canvi, el que sí que ha anat actualitzant amb freqüència Ucraïna són les xifres de morts entre la població civil. Després de set dies d'ofensiva russa, fonts oficials del govern parlen de 2.000 baixes entre els seus ciutadans. Una vegada més, aquestes xifres, com les del costat rus, no s'han pogut comprovar per mitjà d'un organisme neutral. Fins ara, l'ONU només ha pogut confirmar la mort de 136 civils.

A banda, s'ha de tenir en compte que molts ciutadans ucraïnesos han agafat les armes i s'han organitzat en milícies per donar un cop de mà al seu exèrcit, tot i que, oficialment, són considerats civils.

En tot aquest clima d'hostilitats, les sospites que s'estan cometent crims de guerra en el conflicte a Ucraïna es comencen a materialitzar. Zelenski va anunciar que estava recopilant informació per fer-la arribar al TPI, el Tribunal Penal Internacional. Mentrestant, 39 dels països que formen part d'aquest tribunal, entre els quals hi ha Espanya, han demanat que s'investigui si s'estan cometent crims de guerra. Aquest dimecres, el fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Khan, va anunciar l'obertura d'una investigació immediatament.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut