Luis Bárcenas en una imatge d'arxiu
Luis Bárcenas en una imatge d'arxiu
Madrid

Els bancs suïssos qualificaven Bárcenas com un "PEP", un terme associat al blanqueig de capitals

Els bancs suïssos van qualificar Bárcenas com "PEP", un terme internacional associat al blanqueig de capitals. Els "PEP" es caracteritzen per usar testaferros i els seus fons solen procedir de fraus o robatoris d'actius de l'Estat o els partits polítics.

RedaccióActualitzat
L'extresorer del PP Luis Bárcenas estava considerat pels bancs suïssos un "PEP", sigles aplicades al terme "Persones exposades políticament". Es tracta d'un concepte considerat internacionalment en la lluita contra els delictes financers "com una tipologia específica de blanqueig de capitals", segons explica l'últim informe de la UDEF, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la policia, remès a l'Audiència Nacional.

El Grup d'Acció Financera sobre blanqueig de diners (GAFI), un organisme de caràcter internacional creat pel G-7, va incloure aquesta definició en el seu informe de tipologies de l'any 2001. El terme "PEP" s'empra per a individus que estan o han estat ocupant llocs rellevants en la funció pública. En aquesta categoria entren des caps de govern fins a persones rellevants de partits polítics.

La UDEF recorda que a partir dels treballs presentats per experts en la matèria, es considera que "els fons que un 'PEP' pot intentar blanquejar no són només de suborns, apropiacions o altres procediments relacionats sinó també de fraus o robatoris d'actius de l'Estat o fons dels partits polítics o sindicats, o frau d'impostos".

A més, una altra característica és que, donada l'alta visibilitat d'un "PEP", "el seu treball tant dins com fora del seu país, usen freqüentment testaferros o altres intermediaris per portar els negocis financers en nom seu". "Les operacions financeres poden ser ocultades mitjançant vehicles corporatius o bancs ubicats en territoris "offshore", o d'acords de fideïcomís mitjançant trust", afegeix.

Existeixen dues vies principals per detectar les activitats il·legals d'un "PEP": "Quan es produeix un canvi de govern i les seves activitats són revelades pel successor" o mitjançant "la realització d'operacions sospitoses o inusuals en què directament o indirectament estan involucrats".

Per als investigadors, aquest tipus de categories constitueix un obstacle pel fet que, "per l'especial estatus del 'PEP', hi ha sovint una certa discreció en les actuacions de les institucions financeres respecte a les seves activitats".

La institució financera Dresdner Bank, actual LGT, de Ginebra (Suïssa) -on l'extresorer tenia un compte des del juliol del 2005- el qualifica com "PEP" per la seva funció com a "membre del Senat per la regió de Cantàbria", per la qual cosa l'inclou en la categoria de "risc 3": "Es defineix Luis Bárcenas Gutiérrez identificat com LBG, com el beneficiari econòmic. Pel que fa a les circumstàncies professionals del client, indiquen que és un home de negocis com a treballador per compte propi i que és propietari de diverses empreses dels sectors d'energia (purins), immobiliari i publicitat ", relata l'informe.

"Sobre l'origen dels recursos que es concreten en 14 milions de francs suïssos, assenyala que s'originen en els seus negocis i activitats professionals", i que "els antecedents a l'entitat es concreten amb el fet que va començar amb un compte denominat DREBA a Zuric obert el 1990 i que posteriorment (febrer del 2001) la va cancel·lar per traspassar els fons a un nou compte".

En l'informe policial s'inclou una sèrie d'anotacions realitzades pels empleats de l'entitat Dresdner Bank en què remarquen el caràcter de risc del seu client.

Així, en una anotació del 20 de febrer del 2009, el banc Dresdner recull una informació facilitada pel banc Lombard Odier (Ginebra) segons la qual se'ls ha comunicat que el seu "client comú" Luis Bárcenas "va ser nomenat tresorer del PP a Espanya i tenen la intenció de prendre mesures internes". En aquest sentit, Dresdner deixa constància que per a ells ja està classificat com a "Persona Política Exposada, categoria 3".
Anar al contingut