Els basars xinesos no estan tancant en massa, afronten els problemes dels petits comerciants
Els basars xinesos no estan tancant en massa (3Cat)

Els basars xinesos no estan tancant en massa: d'on ve aquest fals rumor

Una mentida viral ha escampat que la comunitat xinesa està marxant d'Europa, però al darrere no hi ha fets que ho avalin

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, cap de Verificació dels serveis informatius de 3Cat

Carlos Baraibar

Cap de Verificació dels serveis informatius de 3Cat

@carlosbaraibar
Actualitzat

Des de fa unes setmanes circula intensament a les xarxes socials un rumor fals segons el qual els basars xinesos d'arreu d'Espanya estan tancant en massa i els xinesos que els regenten estan marxant al seu país.

La brama afegeix que els xinesos marxen perquè ve una guerra, perquè a Espanya hi ha molts impostos o perquè tenen informació sobre l'empitjorament de l'economia, entre altres arguments alarmistes. 

El cert, però, és que no s'està donant una fuga de xinesos ni un tancament de basars de manera massiva ni a les illes Balears, on va aparèixer el rumor, ni a Catalunya ni a la resta de l'Estat.

Consultada pels informatius de 3Cat, l'ambaixada xinesa a Espanya és taxativa sobre aquesta qüestió, en paraules de l'agregat i assistent de l'ambaixador Xie Tianyu:

"No hi ha cap diferència significativa en el nombre de tancaments de comerços xinesos registrats recentment respecte al registrat en anys anteriors."

A banda de l'ambaixada, les patronals Foment del Treball, Pimec i la Cambra de Comerç també neguen aquesta tendència de tancaments generalitzats.  

 

On va néixer el rumor?

L'alerta inicial va sorgir de dos fets puntuals: el tancament i liquidació d'un basar a la Gran Via Asima a Palma que va generar una allau de gent intentant arreplegar productes regalats i un altre cas que detalla el president de la Federació d'Associacions de Xinesos de Catalunya, Lam Chuen Ping

"A Palma un basar va haver de liquidar tot l'estoc perquè li van doblar el lloguer i es va organitzar una certa revolada. En paral·lel, a Badalona un majorista va obrir diversos basars amb preus de majorista, una mala praxi, i se'l va obligar a tancar. Els dos casos han generat el rumor fals."

A partir d'aquí, però, moltes publicacions a Tiktok, fent servir només dos vídeos, van ampliar el rumor i van difondre tota mena de teories. 

Lam és taxatiu i assegura que tot plegat s'ha fet una bola del no-res. 

A Palma, el president de l'Associació Xinesa de les Illes, Fang Ji, assegura que a les Balears hi ha 900 comerços gestionats per xinesos i que, si bé n'han tancat alguns, són una proporció molt petita. De fet, la mateixa associació va emetre un comunicat on explicava que, si algun basar tanca, pot ser per molts motius:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ACHINIB (@achinib2015)


Com es pot llegir al comunicat i admeten els responsables del sector, pot ser que s'hagin donat casos concrets que tanquen o canvien de negoci per la inflació dels darrers anys, el comerç electrònic (que s'ha doblat a Espanya des del 2021), els canvis dels hàbits de consum, per jubilació o per la impossibilitat d'invertir per millorar el negoci. Però, en tot cas, són casos puntuals. 

Basars orientals, com qualsevol petit comerç

Els responsables dels basars convenen que no és el millor moment pel sector, que arrossega una davallada del consum des de la hiperinflació de després de la pandèmia i l'inici de la guerra a Ucraïna. Segons Lam Chuen Ping, però, la situació general al sector és estable: "Les vendes són estables. Són comerços de barri que els clients ja coneixen des de fa molts anys i que, a més, no necessiten gaire personal perquè hi treballa tota la família." 

Des de la Cambra de Comerç, la directora de Comerç, Laura López, assegura que els reptes que afronten els basars són els mateixos que qualsevol altre petit comerç.

"Els problemes del petit i mitjà comerç són transversals. Molts han d'adaptar-se per oferir un servei de proximitat i de qualitat que els permeti mantenir-se oberts."

Ai Shan Qing, que regenta el Basar Xie a Barcelona, posa veu al que molts responsables de basars expliquen sense micròfons: "Hi ha poc marge perquè els productes que venem són molt barats. A banda, a mi m'han apujat el lloguer 300 euros al mes, també tenim l'IVA... són moltes despeses. Però treballem molt!"

Segons la mateixa ambaixada, la comunitat xinesa és la que més autònoms té entre les comunitats immigrants, i com a autònoms comparteixen els reptes d'aquest col·lectiu. Però, segons López, sí que és cert que aquest col·lectiu té altres reptes específics

"Estaria bé que s'integressin en els organismes, com eixos comercials o comissions consultives, per participar-hi amb la resta del teixit comercial."

Tot i aquests reptes o dificultats, tant els comerciants com les associacions i patronals que els agrupen neguen que existeixi cap onada massiva de tancaments ni que la comunitat xinesa estigui tornant al seu país. De fet, Ai Shan Qing i Lam Chuen Ping coincideixen que els xinesos, si tornen al seu país, és quan es jubilen, no abans.

Per tant, el tancament massiu de basars i l'èxode de xinesos no és més que una mentida viral atiada per la por i la incertesa que alguns han intentat aprofitar per captar l'atenció dels usuaris.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaViral MigracionsXarxes socials Catalunya
Anar al contingut