Els beneficis de llegir en veu alta: reforça l'empatia i el vincle emocional
- TEMA:
- Sant Jordi
Estem acostumats a llegir sols i en silenci. Però per llegir millor i amb més comprensió lectora, investigadors de la Càtedra de Neuroeducació de la Universitat de Barcelona recomanen la lectura en veu alta.
Un estudi que ha impulsat el director d'aquesta càtedra, el neurocientífic David Bueno, i la pedagoga Anna Forés conclou que llegir en veu alta als infants els ajuda a aprendre a llegir i a no abandonar aquest hàbit quan arriben a l'adolescència. I en destaca els beneficis a escala cognitiva i emocional.
La lectura compartida en veu alta reforça l'empatia i el vincle emocional amb els fills, permet associar la lectura al gaudi i activa moltes més zones del cervell que quan llegim sols. Hi ha diverses experiències que reivindiquen aquesta pràctica. Des de fa gairebé 20 anys, el Grup Enciclopèdia impulsa un certamen de lectura en veu alta en què participen escoles de tot Catalunya.
A Barcelona, l'Escola Octavio Paz ha creat espais de lectura compartida entre alumnes, per parelles o en grup. I al Servei de Diagnòstic de l'Hospital Sant Joan de Déu ens ensenya quines àrees del cervell es connecten quan algú ens llegeix. És una pràctica també apta per a adults.
Dues recomanacions
Hi ha dos títols que ens animen a dedicar temps a la lectura en veu alta i ens expliquen com cal practicar-la:
"La màgia de llegir en veu alta. El miracle de la lectura en l'era de la distracció", de Viena Edicions. L'autora Meghan Cox assegura que compartir la lectura pot esdevenir un moment màgic, i ho fa basant-se en estudis científics de psicologia i neurociència i, també, en exemples d'experiències.
I també s'ha publicat "Els beneficis de la lectura en veu alta", de David Bueno, Anna Forés i Antoni Ruiz Bueno, publicat pel Grup Enciclopèdia.
- ARXIVAT A:
- Sant Jordi Literatura