Els bisbats de Vic i Solsona creen comissions contra els abusos sexuals a menors

Els dos bisbats creen comissions per atendre i rebre denúncies de víctimes d'abusos sexuals dins l'Església
Actualitzat
TEMA:
Església

Els bisbats de Vic i Solsona creen comissions per atendre i rebre denúncies de víctimes d'abusos sexuals dins l'Església. Ho fan un mes després de la cimera antipederàstia al Vaticà. Encoratgen persones afectades a revelar els abusos i formaran els mossens per prevenir-los.

El bisbat de Vic ha estat el primer. Ha aprovat tres mesures concretes amb l'objectiu d'evitar situacions d'abús sexual en el seu àmbit d'actuació. Ha creat un protocol de bones pràctiques -inspirat en altres diòcesis com la d'Astorga (Lleó)- per prevenir, detectar i actuar davant abusos sexuals a menors i a persones vulnerables.

Segons expliquen en un comunicat, el protocol ofereix criteris orientadors i procediments d'actuació bàsics davant de possibles casos, ja siguin comesos en l'àmbit de l'activitat pastoral o en l'àmbit familiar o escolar.

El bisbat també posa en marxa un canal de denúncia i acollida, a través d'un correu electrònic (acollida@bisbatvic.com), i ha creat una comissió de professionals laics - amb psicòlegs, pediatres i advocats penalistes - que atendran les necessitats de les víctimes i els possibles nous casos de denúncia.

La comissió tindrà la funció d'avaluar totes les denúncies que rebi el bisbat per determinar-ne els detalls i fer la denúncia civil (si la víctima no ho ha fet o assessorar-la com fer-ho) i la canònica.

Els mossens de la diòcesi rebran cursos de formació i prevenció contra la pederàstia.

 

Solsona analitzarà els casos des del 1930

A Solsona, el bisbat ha creat una comissió i l'ha fet públic en el full dominical, en un article del bisbe Xavier Novell. La comissió analitzarà expedients tramitats a la diòcesi des de l'any 1930, per reconèixer els fets, si van succeir, i en el seu cas demanar perdó.

"No dubteu que si els delinqüents són vius actuarem determinadament, d'acord amb les llei vigents"

El bisbe destaca que l'objectiu és esbrinar si hi ha hagut ocultació en casos d'abús sexual i, si fos el cas, fer un reconeixement públic i demanar perdó. Novell s'ha compromès que abans d'acabar l'any es publicarà un informe que revelarà la magnitud del problema a la diòcesi des del 1930 fins a l'actualitat.

 

 

El bisbat també crearà una oficina d'atenció a les víctimes. Des del full dominicat, el bisbe encoratja els interessats a revelar els fets en què es puguin haver patit abusos. L'oficina té un correu electrònic (abusos@bisbatsolsona.cat) i un telèfon (677 830 503).

ARXIVAT A:
Pederàstia Menors Església
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut