Un hidroavió descarrega aigua sobre l'incendi de Calafaell del 22 d'agost (ACN)
Un hidroavió descarrega aigua sobre l'incendi de Calafaell del 22 d'agost (ACN)
Barcelona

Els bombers apaguen gairebé 4.600 incendis forestals fins al juliol, un 8% més que l'any passat

En molts casos l'inici ha estat una burilla mal apagada

RedaccióActualitzat

El 2016 està sent un any difícil per als bombers. Des de principis d'any han hagut d'apagar a Catalunya 4.578 incendis de vegetació. Són un 8% més que l'any passat, gairebé 400 focs més en set mesos. Són dades fins al juliol, i la xifra s'elevarà durant l'agost, ja que durant les dues primeres setmanes ja s'han declarat 378 focs, 56 més que l'any passat.

Si es tenen en compte les dades dels mesos d'estiu, entre juny i juliol hi ha hagut 141 focs més que l'any passat.

Les estadístiques marquen un repunt significatiu especialment a l'agost. En només 15 dies, s'han registrat fins a 56 incendis més que en tot el mes d'agost del 2015.

 

La mà de l'home

En la majoria d'incendis hi ha la mà de l'home al darrere, i en molts casos l'inici ha estat una burilla mal apagada: per això el Departament d'Interior demana la màxima prudència i que es complexin totes les recomanacions dictades per Protecció Civil i Bombers.

La sequedat dels boscos fa que la situació sigui encara més complicada. La demarcació de Girona és la que més incendis ha registrat, i la comarca més afectada ha sigut l'Alt Empordà, seguida del Vallès Occidental i del Tarragonès.

El Vallès Occidental, la més afectada

La comarca més afectada pel foc ha estat el Vallès Occidental, amb 380 incencis. La segueix el Tarragonès. Allà els bombers han extingit 334 incendis. Aquesta xifra és pràcticament igual a tots els incendis registrats en els dotze mesos del 2015: 337. A l'altra cara de la moneda se situa la Vall d'Aran, amb només sis focs registrats des dels inicis del 2016.

 

En conjunt, a la demarcació de Girona s'han registrat 540 incendis. Si les xifres segueixen la mateixa tendència es podrien superar els 693 focs de l'any passat.

La comarca de l'Alt Empordà, com acostuma a ser habitual, és la que més focs ha tingut (136), seguida del Baix Empordà, on només en set mesos se n'han declarat 134 davant dels 164 de tot l'any anterior. Per darrere d'aquestes dues comarques se situa la Selva, amb 98 focs, el Gironès amb 65 i el Pla de l'Estany amb 23. Les comarques que menys incendis han tingut són la Garrotxa, amb 18, i el Ripollès, amb 11.

La importància de les franges de protecció

La conselleria d'Interior destaca la importància de les franges de protecció al perímetre dels masos aïllats i les urbanitzacions. Per llei, aquestes franges han de ser de 25 metres i s'han de fer a l'entorn d'edificacions que són a menys de 500 metres de terrenys forestals. La funció és que actuïn de tallafocs en cas d'incendi i protegeixin les edificacions.

Si no estan fetes, els bombers han de destinar més esforços a protegir les edificacions i no poden dedicar més efectius per atacar el foc i evitar que avanci.

Anar al contingut