Controlat l'incendi del cap de Creus que ha cremat 415 hectàrees
- TEMA:
- Incendis
Els Bombers han donat per controlat l'incendi forestal del cap de Creus aquest diumenge a les vuit del vespre. Des que es va declarar divendres al migdia, el foc ha cremat 415,61 hectàrees, gairebé totes de terreny forestal, segons les dades dels Agents Rurals.
Aquesta nit vuit dotacions han continuat revisant el perímetre per si es detectava algun punt calent o represa de les flames.
Només es manté tallada, per poder garantir la circulació i els accessos dels vehicles d'emergència, la carretera de Vilajuïga al Port de la Selva, que passa pel monestir de Sant Pere de Rodes
L'àrea cremada és una zona forestal amb molts matolls que estava molt seca per les altes temperatures i la falta de pluja dels últims mesos.
Aquest diumenge al matí s'havia estabilitzat i perimetrat tota la superfície del foc, que ha afectat els termes municipals de Llançà, el Port de la Selva i Selva de Mar.
Retorn de tots els veïns desallotjats
Amb la millora de les condicions de l'incendi, ha estat possible aixecar les restriccions que encara es mantenien a la urbanització de la Vall de Santa Creu, i els veïns que havien estat desallotjats ja han pogut tornar a casa.
Els de la Selva de Mar han deixat d'estar confinats al matí, quan el foc s'ha estabilitzat. Un equip de TV3 ha retratat com s'han viscut, al poble, les hores d'aïllament:
S'ha aconseguit perimetrar amb línia d'aigua tota la superfície cremada. Per aconseguir l'estabilització han calgut 12 quilòmetres de línies d'aigua i s'ha fet foc tècnic a dos quilòmetres. Segons ha explicat Lleonart, això és molt important per facilitar als bombers el control de la zona.
La nit de dissabte a diumenge havia estat "molt tranquil·la" i això ha permès als bombers accedir i treballar en zones on encara no havien pogut entrar. Només hi va haver un moment crític a les cinc del matí, quan el vent va agafar força i es van generar moments de perill de revifades.
L'ambient al centre de comandament, aquest diumenge era d'optimisme, tot i que els responsables demanaven contenció: "El foc encara pot fer revifalles".
Rebaixat el nivell d'alerta
El foc ja es va estabilitzar en el 60% de la superfície dissabte al vespre i els responsables de les tasques d'extinció confiaven poder-lo donar per estabilitzat de forma completa aquest matí.
A última hora de la nit, els Bombers van rebaixar el nivell d'alerta de molt alt a alt, després de la millora de les condicions ambientals. Això no comporta una rebaixa significativa dels efectius que hi treballen, però sí de la línia de comandament.
Els efectius d'extinció sobre el terreny (entre 75 i 90 dotacions terrestres des del matí i una quinzena de mitjans aeris) van aconseguir al llarg de dissabte que el perímetre de l'incendi no progressés i que no es cremés més superfície. Durant la nit, ja sense mitjans aeris, s'han mantingut actives una vuitantena de dotacions.
L'avenç de les tasques d'extinció ha permès aixecar ells desallotjaments. La gran majoria de les persones que havien estat evacuades entre divendres i dissabte ja han pogut passar la nit a casa seva. Són uns 300 veïns de les urbanitzacions de Santa Isabel, Beleser, Perabeua, la Móra i les Móres i el càmping Port de la Vall.
A partir del migdia de diumenge, els veïns de la Selva de Mar ja han pogut entrar al municipi i sortir-ne. I, al vespre, ho han pogut fer els veïns de la Vall de Santa Creu continuen desallotjats.
Un estiu complicat
El cap del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF), Marc Castellnou, reconeix que l'estiu s'està complicant perquè els incendis han passat d'afectar desenes d'hectàrees a centenars, com és el cas de l'incendi que es va declarar dimarts a Castellví de Rosanes i que aquest dissabte s'ha donat per extingit, i ara el de Llançà. A més, les condicions que s'esperen de cara als pròxims dies no són gaire bones, ja que continuarà fent calor i la humitat serà baixa.
Aquest diumenge hi havia 13 comarques en risc molt alt d'incendi. Per això, tant Bombers com Agents Rurals demanen extremar a la ciutadania extremar la prudència, especialment en les zones de risc, per evitar "un estiu de campanya intensa".