Heather Morgan i Ilya Lichtenstein, detinguts per blanquejar milers de milions de dòlars en criptomonedes

Els Bonnie i Clyde del bitcoin: la tiktoker i l'emprenedor acusats de robar 4.000 milions

Detinguts Ilya Lichtenstein i Heather Morgan, acusats de blanquejar milers de milions de dòlars en criptomonedes robades el 2016
R. Radó
TEMA:
Bitcoin

Portaven una vida més pròpia d'influencers que no pas de delinqüents. Ilya Lichtenstein i Heather Morgan, amb els sobrenoms de "Dutch" i "Razzlekhan", respectivament, són una parella de Nova York molt actius a les xarxes socials, on es presenten com a emprenedors i aconsellen sobre inversions i tecnologia. Però la vida d'estrelles de la xarxa se'ls ha estroncat aquesta setmana.

Lichtenstein, de 34 anys, havia participat en la fundació de diverses start-ups. Al seu Twitter, es presenta com un "àngel inversor humà, desenvolupador de web3 i emprenedor en sèrie". Té doble nacionalitat russa i nord-americana.

"Si casualment descartes una cosa en què molta gent creu apassionadament, atura't i pregunta't per què", va escriure el dia de Nadal al seu Twitter. Per Cap d'Any, va repiular una foto de l'exanalista de l'NSA Edward Snowden dels focs artificials a Moscou.

Morgan, de 31 anys, s'autoproclamava artista surrealista i rapera, amb el nom artístic de Razzlekhan. Ella mateixa es va batejar com "el cocodril de Wall Street". Té un tuit fixat amb una frase atribuïda a Winston Churchill: "Tens enemics? Bé. Significa que has alçat la veu per alguna cosa a la teva vida".

Tots dos van ser detinguts dimarts, acusats d'un delicte de conspiració per blanquejar milers de milions de dòlars en criptomonedes. Als Estats Units, ja els han batejat com els "Bonnie i Clyde dels bitcoins".


Raps a Wall Street i vídeos de gatets

Morgan penja vídeos passejant la gata per Nova York i fa raps sobre emprenedoria amb frases com "You don't even know me / Start a company at 23" ("No em coneixes de res / Vaig començar una empresa als 23").


En les seves cançons, es defineix com una persona que pren "riscos reals", "una crac fent diners" o un "cocodril de Wall Street". Amb perfil a Spotify, al videoclip de "Versace Bedouin" es passeja pel districte financer de Nova York amb una americana daurada:


Molt activa a TikTok, penjava vídeos d'ella per Nova York, a casa amb Lichtenstein o raps improvisats:

@realrazzlekhan Lil #freestylerap about tryin to find my dang #airpods — who else feel me?! ?‍??#notaperfectperson #freesstyle #missingstuff #struggleisreal ? original sound - Razzlekhan ?‍??


Morgan també escrivia per a webs com Mic o Forbes. A la revista econòmica, hi va publicar nombrosos articles, entre els quals "Com ser un youtuber d'èxit el 2021" o "Consells per protegir el teu negoci dels cibercriminals".

Tots dos van comparèixer davant d'un tribunal de Manhattan i la jutge Debra Freeman va fixar una fiança de cinc milions de dòlars per a Lichtenstein i una de tres per a Morgan. Se'ls podria condemnar a penes de 25 anys de presó.

En la mateixa operació en què es va detenir Lichtenstein i Morgan, el Departament de Justícia va anunciar la recuperació de més de 94.000 bitcoins robats fa cinc anys i mig, valorats en més de 3.600 milions de dòlars, una quantitat rècord per a una intervenció judicial.

Representació de bitcoins (Reuters/Edgar Su)


Un robatori de fa més de cinc anys

L'origen del cas es remunta a l'agost del 2016. Un hacker va introduir-se en els sistemes de l'empresa Bitinex, una plataforma digital d'intercanvi de criptomonedes amb seu a Hong Kong. El pirata informàtic va posar en marxa més de 2.000 transaccions no autoritzades i es va emportar un botí de prop de 120.000 bitcoins.

En el moment de l'atac informàtic, el valor dels bitcoins robats rondava els 71 milions de dòlars (uns 62 milions d'euros), però actualment està al voltant dels 4.500 milions de dòlars, gairebé 4.000 milions d' euros.

Segons el Departament de Justícia dels Estats Units, els 119.754 bitcoins robats van anar a parar a un moneder virtual controlat per Lichtenstein. Al llarg dels darrers cinc anys, aproximadament 25.000 bitcoins robats haurien passat a comptes controlats per Lichtenstein i Morgan a través d'un "laberint de transaccions en criptomonedes".

Els diners s'haurien fet servir per comprar or i NFT, certificats d'autenticitat vinculats a objectes virtuals. També s'haurien gastat en despeses corrents, com una targeta regal de 500 dòlars dels supermercats Walmart.

La resta, una mica més de 94.000 bitcoins, amb un valor de més de 3.600 milions de dòlars (3.148 milions d'euros) encara eren al moneder electrònic i han pogut ser recuperats per l'FBI.

La investigació continua oberta i, a hores d'ara, no es coneix l'autor del robatori inicial.

En un comunicat, Bitfinex ha expressat satisfacció per la recuperació d'una "part significativa dels bitcoins robats" i afegeix que ha estat cooperant amb el Departament de Justícia des que va començar la investigació i continuarà fent-ho.

L'empresa ha anunciat que, si recupera els bitcoins robats, durant l'any i mig posterior a la devolució utilitzarà el 80% dels fons nets recuperats per recomprar i "cremar" tokens UNUS SED LEO en circulació, la criptomoneda utilitzada per Bitfinex.


"Les criptomoneda no són un refugi segur per als delinqüents"

L'operació suposa "la confiscació financera més gran mai feta pel Departament de Justícia" nord-americà, segons va anunciar la fiscal general adjunta Lisa O. Monaco.

La fiscal ha defensat que l'operació demostra que "les criptomonedes no són un refugi segur per als delinqüents".

En la mateixa línia, el fiscal general adjunt Kenneth A. Cortés ha dit que la justícia pot rastrejar els diners a través de "blockchain" i no permetrà que les criptomonedes es converteixin en "un refugi segur per al blanqueig de diners o una zona d'anarquia dins del nostre sistema financer".

 

 

ARXIVAT A:
Bitcoin Xarxes socials
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut