Els boscos catalans estan al límit: si no plou, la campanya d'incendis serà "molt dura"

El 2023 ha plogut un 30% menys del que és habitual i la sequera complica les feines de prevenció, com les cremes controlades de sotabosc
Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Els boscos catalans estan al límit. El 2023 ha plogut un 30% menys del que és habitual i a curt termini no hi ha previsions que hagin de caure precipitacions importants.

Això s'ha traduït en més incendis. Durant la primera quinzena d'aquest mes de març --quan les temperatures comencen a ser una mica més altes--, s'han doblat si es compara amb l'any passat. En concret, en aquests primers quinze dies, hi ha hagut 430 focs, quan el 2022 se'n van declarar 200.

Si el risc d'incendi augmenta, és imprescindible fer encara més prevenció. Però precisament la sequera complica accions com ara fer cremes controlades. Fa molta calor i el sòl està molt sec; per això, és massa perillós.

Segons Josep Antoni Mur, inspector en cap dels Agents Rurals, cada vegada han de fer més feina preventiva. "L'experiència és que fa 20 anys teníem molts menys dies crítics dels que tenim ara", explica. I segueix: "Si no tenim un règim de pluges almenys com l'habitual a la primavera o a l'estiu, ens haurem d'enfrontar a una campanya d'incendis molt dura".

La Generalitat ja parla d'una situació d'emergència forestal (Bombers)

De fet, per primera vegada, la campanya d'incendis durarà quatre mesos, en lloc de tres: de juny a setembre. Segons David Borrell, cap dels Bombers de la Generalitat, la mesura ha vingut per quedar-se: "Una de les conseqüències del canvi climàtic és que les espècies vegetals no estan adaptades al clima més càlid i això els provoca estrès".
 

Tres de cada quatre boscos són privats

També complica la feina de prevenció el fet que el 75% dels boscos catalans siguin privats. La Generalitat vol revertir l'abandonament de la seva gestió, que --diu-- hi ha hagut durant els últims 50 anys. Ho farà, per exemple, amb ajudes econòmiques als propietaris perquè netegin els sotaboscos.

Però des d'Acció Climàtica reconeixen que no n'hi ha prou. "El gran repte de país a nivell de prevenció d'incendis és actuar de manera global a tot el territori", explica Anna Senitges, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi.

El 75% dels boscos catalans són privats (ACN)

"D'alguna manera, el que estem fent ara és posar-nos el cinturó de seguretat. Estem treballant a les franges d'urbanitzacions, fent aquestes actuacions que necessiten els Bombers per a quan hi ha l'emergència, però hauríem de tenir un país gestionat, uns boscos treballats, perquè els incendis no tinguin aquesta gran intensitat", afegeix Senitges.

A més, adverteix que "cada vegada l'entorn ens ho posa més difícil". "La nostra realitat fins fa poc era que la temporada de risc d'incendi era del 15 juny al 15 setembre. Hi havia èpoques en què havíem de parar o treballar amb unes condicions. Ara ens trobem, en ple mes de març, que hi ha molts municipis que estan amb Alfa 2, amb un risc molt alt, i ens condiciona molt", explica.

Segons la responsable d'Ecosistemes Forestals, "els últims 40 anys la societat ha donat l'esquena al bosc i el bosc ha anat creixent; hem anat generant una emergència climàtica i ara tenim un problema greu de risc d'incendis al país".

Tal com estan les coses, la Generalitat ja parla d'una situació d'emergència forestal.

 

ARXIVAT A:
Incendis Bombers Crisi climàtica Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut