Els brots de coronavirus al Segrià es dupliquen en una setmana i ara són 14
- TEMA:
- Coronavirus
Els brots de Covid-19 al Segrià s'han duplicat en l'última setmana. S'ha passat dels 7 del 30 de juny, dimarts passat, als 14 confirmats fins a aquest dilluns, el tercer dia -i primer laborable- en què està vigent a la comarca el confinament perimetral. Només es permet entrar i sortir de la comarca per motius laborals o sanitaris. A més, s'ha demanat a la gent que redueixi la vida social al màxim.
Aquests brots són en deu empreses de la fruita, dues residències de gent gran, un alberg (26 casos) i un edifici del nucli històric (15 casos).
Salut preveu que les restriccions de mobilitat s'allarguin almenys 15 dies i no descarta endurir-les i ordenar un confinament domiciliari si no baixa la incidència del virus. Ara és 20 vegades més alta al Segrià que a la resta de Catalunya. A Ponent, ho és 10 vegades més.
Previsió que s'incrementin els casos
La gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, preveu que els casos continuïn augmentant els pròxims 10-15 dies, però espera que després s'estabilitzin o vagin a la baixa.
Tot i llançar un missatge tranquil·litzador perquè "ara hi ha moltes coses que sabem", a diferència del març, Farreny ha demanat màxima prudència a la ciutadania:
"El virus hi és i hi serà i hem de fer tot el que estigui en les nostres mans per tallar cadenes de transmissió i conviure amb aquesta situació fins que no hi hagi vacuna".
Mantenir la distància física, rentar-se les mans i dur mascareta continua sent essencial per evitar la propagació del coronavirus. Farreny ha indicat que on s'ha detectat més transmissió social del virus és a la ciutat de Lleida, a Alcarràs, a Soses i a Seròs.
Aquest pic de casos a Lleida ha coincidit amb més activitat social i amb la campanya de la fruita, que ha implicat l'entrada al territori d'unes 30.000 persones.
A més, segons ha recordat el cap de vigilància epidemiològica, Pere Godoy, a començaments de juny la prevalença del virus entre les persones a Lleida era menor (3,1%) que la mitjana espanyola del 5%. Per tant, els veïns de Lleida eren "més susceptibles de passar la malaltia".
Crida de Salut als sanitaris per reforçar Lleida
Davant la situació, el Departament de Salut ha fet una crida a professionals sanitaris d'arreu de Catalunya per reforçar l'atenció a Lleida.
Encara no s'ha informat de quina resposta ha tingut, però, de moment, un equip del Pirineu baixarà dimarts per fer testos a totes les residències del Segrià.
Actualment hi ha ingressades a Lleida 57 persones amb Covid, 8 de les quals a l'UCI de l'Hospital Arnau de Vilanova, on hi ha dues plantes dedicades a la pandèmia, i 18 en hospitals privats.
A la regió de Lleida s'ha detectat un increment alarmant de casos, dels 188 positius de la setmana del 22 de juny a 549 la del 28. La majoria d'infectats són persones "laboralment actives" i amb un bon estat de salut previ, cosa que fa que hi hagi menys ingressos a l'UCI que al març.
A banda, hi ha 124 persones aïllades en allotjaments gestionats per la Generalitat (54 a la Manreana i 35 a l'Hotel Rambla, i 35 al Nastasi).
Salut treballa per ampliar espais, tant per aïllar contactes com per acollir professionals sanitaris que puguin arribar de reforç.
Pueyo: "El personal està fatigat"
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha fet seva aquesta crida i ha manifestat que es tracta de poder fer un relleu a uns sanitaris que necessiten agafar aire després de l'esclat de la pandèmia:
"En quant a espais i equips, tenim unes provisions confortables, però calen persones formades perquè el sistema de salut ha aguantat molt aquests últims mesos i el personal està fatigat. Hi ha gent que necessita descansar, recuperar-se i fer unes petites vacances perquè els continuem necessitant en el seu millor estat de forma".
Pueyo ha admès que entre la ciutadania hi ha "frustració i indignació" per les noves restriccions. "Crèiem que el pitjor havia passat i que tot anava pla i no va pla, ni al Segrià ni en altres indrets de Catalunya, l'Estat, Europa i el món."
L'Ajuntament ha repartit 300 mascaretes aquest dilluns al centre històric i eixos comercials, com a mesura de prevenció.
Simón, sobre el confinament: "M'hagués agradat que ho decidissin abans"
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, s'ha declarat "satisfet" per la decisió del tancament perimetral del Segrià, però ha admès que, per ell, va arribar un xic tard:
"M'hagués agradat que la prenguessin abans, però és un acte molt valent i ho hem de reconèixer. Ens preocupen els brots de Lleida i la resta, en general s'estan controlant correctament, però alguns sumen casos molt per sobre del que és desitjable.
Un cop passat, és fàcil dir que s'hagués hagut de confinar abans, però és difícil prendre aquestes decisions. Sí que és veritat que, amb la informació que es tenia, semblava clar que s'havia de confinar."
Simón ha reconegut que, percentualment, el nombre de casos a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, respecte al nombre de casos notificats dels darrers dies, és l'esperat, "però ens hauria agradat que no haguessin arribat a aquest punt de saturació a l'hospital".
També ha afegit que, amb les dades que hi ha, és "difícil de saber" si l'origen dels brots va ser a Osca i d'allà va passar a Lleida, o a l'inrevés. "Van coincidir en el temps, no és fàcil de saber", ha afirmat abans de matisar que, si hi ha hagut relació entre els brots de l'Aragó i de Catalunya "ha sigut esporàdica i puntual".
Responsables del Ministeri de Sanitat i del Departament de Salut es reuniran aquest dimarts per parlar del brot de Lleida, ha explicat Simón.
Seguiment de casos a la Vall d'Aran, la Segarra i Tàrrega
Salut ha informat que el brot de la Vall d'Aran que va tenir l'origen en una barbacoa es dona per controlat, amb 9 positius. També està "en vies de solució" el d'una empresa agroalimentària de la Segarra.
A banda, s'està pendent d'un cas positiu en un cau de Tàrrega perquè, encara que només hi ha un contagiat, s'està alerta perquè s'ha donat en unes colònies amb infants i joves.
- ARXIVAT A:
- Desescalada Coronavirus Salut