Els brots de Covid-19 a la Xina i al Japó s'han produït sobretot en espais tancats
Les dades confirmen que els espais tancats afavoreixen el contagi, però els metges remarquen que en espais oberts també cal tenir precaucions
Tots els brots de Covid-19 produïts a la Xina i que van afectar tres o més persones es van generar en espais interiors. Així s'afirma en un estudi encara no revisat ni publicat en cap revista científica, però que, com és habitual últimament, s'ha difós a la web MedXriv.
L'estudi, encapçalat per Hua Qian, de la Universitat del Sud-est, ha comptat amb la participació d'investigadors de la Universitat de Hong Kong i de la Universitat Tsinghua, de Pequín.
Els autors han revisat casos de 320 prefectures, exceptuant les de la província de Hubei, a la qual pertany Wuhan, i on es va generar l'epidèmia.
Es tracta de casos detectats entre el 4 de gener i l'11 de febrer. En primer lloc, van seleccionar els brots que havien afectat tres o més persones. En van trobar 318, que involucraven 1.245 casos a 120 prefectures.
Després, els van classificar segons on s'havien produït el brot i els diversos contagis: habitatges, transports, llocs relacionats amb l'alimentació, llocs d'entreteniment, botigues o diversos.
Els resultats indicaven que més de la meitat del brots, el 53,8%, havien implicat un total de tres casos. Una mica més de la quarta part, el 26,4%, van donar lloc a quatre casos i només un 1,6% van provocar deu o més casos.
Però, quan observaven on s'havia generat el brot, van veure que el 79,9% dels brots havien sorgit a les llars. Amb el transport se n'havia generat un 34,0%. El total suma més de cent, perquè un mateix brot es podia atribuir a més d'un lloc.
Només un brot, que implicava dos casos, es va generar a l'exterior. Es va donar a la població de Shangqiu, quan un home de 27 anys va mantenir una conversa a l'exterior amb una persona que havia tornat de Wuhan.
La conclusió dels investigadors és aquesta:
"Tots els brots identificats de tres o més casos van tenir lloc en espais interiors, cosa que confirma que compartir sostre és un important risc d'infecció per SARS-CoV-2-."
El resultat no sorprèn els investigadors, perquè quan es va decretar el confinament a Wuhan, el 23 de gener, molta gent de la resta de la Xina es va tancar a casa, ja fos per precaució o per passar la quarantena, un cop diagnosticats de Covid-19.
La majoria de les famílies xineses, diuen, tenen un fill i viuen amb un o més avis. La malaltia es podia transmetre a algun d'aquests membres de la família.
Significa això que el confinament va ser negatiu? Els autors afirmen que no, perquè d'aquesta manera el contagi, si es produïa, es limitava als membres de la família. En espais compartits, com ara oficines o establiments comercials, el contagi podria haver abastat molta més gent.
Al Japó, també
Els resultats concorden amb els d'un altre estudi fet al Japó, que també es troba, de moment, només a MedXriv.
L'han dut a terme investigadors d'un grup creat pel Ministeri de Salut, Treball i Benestar, i encapçalat per Hiroshi Nishiura, de la Universitat de Hokkaido.
El autors van revisar 110 casos registrats en 11 grups de persones de diverses prefectures. Cercant qui havia adquirit la infecció i de qui s'havia contagiat, a partir dels contactes, van observar que hi havia 27 casos primaris a partir dels quals s'havien produït la resta.
La possibilitat que aquests casos primaris transmetessin el virus en un ambient tancat era 18,7 vegades superior que no pas que el contagi es produís en espais oberts.
La conclusió també és clara:
"És plausible que els entorns tancats contribueixin a la transmissió secundària de la Covid-19 i promoguin episodis d'expansió important."
No abaixar la guàrdia a l'exterior
Això ha de fer extremar les precaucions en ambients tancats, però no ha de portar a concloure que als espais oberts no calen mesures preventives.
Així ho manifestava William Schaffner, professor de Medicina Preventiva de la Universitat Vanderbilt, en declaracions a Business Insider:
"Al virus li agrada, realment, la gent en espais interiors, en un lloc tancat durant llargs períodes de contacte cara a cara. Però és la gent que està junta en grups el que importa."
Per això, els espais oberts on la gent es comença a acumular, com ara parcs i platges, també poden representar un risc.
Schaffner explica que l'estudi xinès s'ha de prendre amb precaució, perquè les dades corresponen a setmanes en què molta gent es quedava a casa i el contacte amb l'exterior era menys habitual.
El metge demana mantenir les mesures també a l'exterior. I conclou: "El que tu fas és el més important; l'entorn ho és menys."
- ARXIVAT A:
- Coronavirus XinaRecerca científica