Els canvis de criteri sobre AstraZeneca generen confusió i desconfiança
- TEMA:
- Vacunes
Els incidents relacionats amb la vacuna d'AstraZeneca genera "dubtes i una certa reticència" per part de la població que ha de ser vacunada, segons ha explicat la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, en una entrevista al 3/24.
Els canvis constants de criteri en l'administració de la vacuna no hi estan ajudant i dins de la Unió Europea no hi ha un criteri únic a seguir. Aquí, ara només s'administra a persones entre 60 i 69 anys i s'han hagut de cancel·lar les vacunacions previstes per als menors de 60, després que l'Agència Europea de Medicaments hagi admès "possible relació" amb els casos rars de trombosi.
Entre les persones que s'han vacunat aquest dissabte, hi ha la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, responsable de la campanya de vacunació. Cabezas entén que "la gent necessita assimilar les notícies" i recorda els beneficis de vacunar-se:
"Aquesta vacuna per a les persones a què està adreçada és una vacuna molt bona que evita hospitalitzacions per Covid, casos greus i ingressos a l'UCI."
Campins també ha dit que els efectes secundaris descoberts "no han estat per la rapidesa amb què s'han fet les vacunes, perquè s'han seguit totes les fases de la recerca científica" i que no es veuen "fins que hi ha milions de vacunats":
"Encara que s'hagués fet vacuna en deu anys, els efectes secundaris haurien estat els mateixos. Amb les persones que participen als assajos, 25.000-40.000, els efectes adversos no s'han vist. Els trombes han estan al voltant de sis casos per milió."
Alerta des d'Urgències
A Urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, les consultes per possibles efectes adversos de la vacuna van superar divendres el nombre de pacients malalts de Covid, segons ha explicat Oriol Yuguero, investigador i metge d'Urgències d'aquest centre, en una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio.
"Si tothom té aquesta por i va a Urgències, es col·lapsaran, perquè no donem l'abast", ha alertat Yuguero.
Aquest metge ha demanat que només vagin a l'hospital les persones "amb un mal de cap invalidant, amb nàusees i vòmits, que no deixa dormir a la nit", i ha recordat que "un mal de cap tolerable que desapareix amb paracetamol" és un efecte normal de les vacunes i no cal anar a Urgències.
Cauen les cites a Madrid
A Catalunya, gairebé tothom que té cita s'ha vacunat, però ara costa més omplir les hores lliures, segons admet el Departament de Salut, que destaca que a Europa més de 35 milions de persones s'han vacunat amb AstraZeneca i que els efectes adversos s'han donat en un nombre petitíssim de persones.
A Madrid, "entre el 60 i el 70%" de les persones que tenien cita per vacunar-se hi han renunciat, mentre que la setmana anterior les absències no superaven el 3%, segons ha informat el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero. L'evolució de la pandèmia ha entrat en la precampanya electoral, amb retrets entre Isabel Díaz Ayuso i Pedro Sánchez.
Espanya, a més, ha obert la porta a vacunar amb la russa Sputnik, si ho autoritza l'Agència Europea de Medicaments, segons va dir el president del govern.L'Agència Europea de Medicaments també està investigant què passa amb la vacuna de Janssen, que també ha reportat quatre casos de trombosi entre els cinc milions de vacunats als Estats Units.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que dimarts arribaran a Espanya les primeres dosis de Janssen, que només necessita una injecció, i la previsió és que se'n rebin fins a 5,5 milions entre abril i juny.
La ministra també ha fet una crida a la calma a les persones que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19 Vacunes