Els CAP es preparen per fer tests PCR a les persones amb símptomes de Covid-19

L'Atenció Primària reclama el material i el personal necessaris per fer PCR a totes les persones amb símptomes de coronavirus
Mònica Bertran/Oriol Esteve/Begoña Grigelmo/Vicens Lloret Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Quan la pandèmia del coronavirus ja ha superat els 60.000 casos diagnosticats a Catalunya els Centres d'Atenció Primària es preparen per diagnosticar i seguir els nous casos de la Covid-19. La setmana que ve volen fer proves PCR a totes les persones amb símptomes de coronavirus. 

Per controlar l'epidèmia, serà clau identificar al més aviat possible els nous contagis i aquí hi tindran un paper clau l'atenció sanitària primària, a qui se li ha encarregat la feina de diagnosticar i fer el seguiment dels nous casos. 

Marta Serrarols, gerent EAP Vic, explica que ara que no es donen tants nous casos serà més fàcil per als centres d'atenció primària fer un aïllament correcte de les noves infeccions: 

"La cosa va a menys, ara hi ha menys sospites. Per tant, ara és més fàcil, si tenim les PCRs, poder detectar aquell cas i fer un aÏllament correcte i evitar l'expansió."

Des del CAP del barri de la Florida, a l'Hospitalet de Llobregat, el seu director, Sebastián Calero, explica que ara les consultes per coronavirus han baixat, però que s'han arribat a trobar "amb 100 i 120 casos en un sol dia".

Ara, els PCR només els fan en casos molt concrets. Dues usuàries d'un centre d'atenció primària expliquen que, tot i que no els han fet cap prova, per la simptomatologia que presenten, els metges "ho prenen com si fos una Covid".

A partir de la setmana que ve, les proves s'hauran de fer a totes les persones amb símptomes. Els CAPs hauran de disposar del material per fer l'extracció de les mostres, que després s'enviaran al laboratori de l'hospital més proper. 

 

El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Antoni Sisó, afirma que a dia d'avui els PCRs no s'ha distribuït de forma massiva als centres d'atenció primària:

"De manera generalitzada els centres d'atenció primària a dia d'avui no disposen de PCRs, probablement a partir de la setmana que ve sí que en disposarem".


En aquests moments s'està distribuint aquest material, hi ha algun CAP que ja el tenen, però de manera pilot, però pel dilluns, en principi, la gran majoria de CAPs ja el tindran.

Els centres d'atenció primària també hauran de buscar els contactes dels casos positius per comprovar si s'han contagiat, una tasca que creu que podran fer bé, com expliquen des del CAP La Florida:

"I a més a més, d'una manera molt eficient. Entre altres coses perquè quan tu tens un pacient concret, coneixes no només al pacient sinó a tot el seu entorn familiar".

L'atenció primària ve d'una època de molta precarietat i reivindicacions laborals i professionals, algunes de les quals s'han satisfet, però no totes. Reclamen recursos per fer front al coronavirus, de la mateixa manera que "els hospitals han necessitat llits extraordonaris".

El reforç de l'atenció primària, que l'administració reconeix necessària, no és fàcil de garantir perquè asseguren que "ni a medicina ni a infermeria hi ha atur"; per tant, la contractació de més persones és complicada.

I als ciutadans se'ls demana la mateixa complicitat que han tingut fins ara per no malbaratar recursos:

"No tot s'hi val, això no és un supermercat, l'atenció primària i tot el sistema sanitari és un dret que tenim, però, perquè sigui sostenible, l'hem de cuidar, això vol dir que la gent ha de ser molt responsable a l'hora d'acudir al sistema sanitari".

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut