Concentració de metges davant el Departament de Salut el 14 d'octubre del 2020
Concentració de metges davant el Departament de Salut el 14 d'octubre del 2020 (ACN/ Metges de Catalunya)

"Els CAP estem desbordats", crit d'auxili a les xarxes de l'atenció primària

Metges, infermers, treballadors socials i administratius d'atenció primària denuncien a la xarxa que estan desbordats davant la segona onada de la Covid

RedaccióActualitzat

Els treballadors dels centres d'atenció primària demanen ajuda per fer front a la situació en què es troben de fa temps i que la pandèmia de la Covid ha agreujat encara més.

Un grup de treballadors de centres de salut de l'atenció primària, infermers, treballadors socials, administratius i metges, han posat en marxa una campanya a Twitter amb l'etiqueta #SOSAtencióPrimària.

Es queixen que són a primera línia en la batalla contra la Covid, però no es prioritza les seves necessitats a l'hora de reforçar el sistema sanitari.

Els tuits els adrecen als responsables de Sanitat dels governs català i espanyol, Alba Vergés i Salvador Illa.

El Dr. Oriol Reblagliato, directiu del CAP Gòtic, explicava a Catalunya Ràdio que no es pot dir que la sanitat no està col·lapsada, perquè els CAP "porten mesos bloquejats":

"La primària està parant el cop, i hem de sentir declaracions que diuen que el sistema sanitari no està col·lapsat, perquè suposo que a les UCI queden llits lliures, però la primària porta mesos bloquejada".

Demanen ajuda en el cas que els cribratges massius s'hagin de fer als CAP:

"En el cas de cribratges poblacionals massius que es fan, aquí hauria de venir personal d'altres recursos sanitaris a treballar i a donar un cop de mà."

"El cribratge periòdic dels treballadors de les residències, això se'ns ha penjat a la primària perquè les mútues han decidit que ells no ho volien fer. A mi em sembla que això no són les nostres competències i no tenim mitjans humans ni materials per fer-ho". 

També demanen que els descarreguin de feines burocràtiques i de tasques que els han fet assumir i que consideren que no els pertoquen. Per exemple, volen que les baixes per la Covid es puguin tramitar per la mútua laboral.

 

Entre el 13 i el 16 d'octubre, el sindicat Metges de Catalunya havia convocat una vaga a l'atenció primària, però la va acabar ajornant arran de l'empitjorament dels indicadors de la pandèmia.

També reclamen espais físics complementaris en condicions ja que amb les mesures de seguretat sanitària els CAP han quedat petits:

 
 

Asseguren que estan al límit i se senten impotents i alerten que si cau l'atenció primària, cau el sistema sanitari del país. Denuncien que, a la feina que tenen ara, s'afegirà a partir d'aquest dilluns la gestió dels tests d'antígens:

 



 

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut