Els "carrers sembrats de cadàvers" de Butxa horroritzen la comunitat internacional

Reclamen obrir una investigació dels crims de guerra comesos per l'exercit rus als suburbis del nord de Kíiv on han aparegut centenars de cadàvers de civils executats

M. Josep MoyaActualitzat

França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit han estat els primers països occidentals a denunciar la massacre comesa per l'exèrcit rus a la ciutat de Butxa. Tots quatre països asseguren que es tracta de crims de guerra i que Rússia haurà de pagar per aquests crims i per la "massacre deliberada" que denuncia Ucraïna amb els civils de Butxa.

Les imatges que es mostren en aquesta informació poden ferir algunes sensibilitats.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha dit que cal aclarir els "crims comesos per l'exèrcit rus" després que les forces ucraïneses hagin recuperat la ciutat i s'hagin descobert centenars de cadàvers als carrers. El dirigent alemany denuncia "les terribles imatges amb carrers sembrats de cadàvers" de Butxa. Scholz ha insistit que "els autors dels crims i els seus comandaments han de rendir comptes".

L'exèrcit d'Ucraïna va entrar divendres a Butxa i van descobrir centenars de cadàvers als carrers
L'exèrcit d'Ucraïna va entrar divendres a Butxa i van descobrir centenars de cadàvers als carrers (Reuters/Zohra Bensemra)

El president francès, Emmanuel Macron, ha dit que les imatges dels cadàvers escampats que arriben d'aquest suburbi al nord de Kíiv són "inaguantables" i reclama que les autoritats russes "responguin per aquests crims":

El ministre d'Exteriors italià, Luigi di Maio, ha dit que "les atrocitats comeses no poden quedar impunes".

En la mateixa línia, Liz Truss, ministra d'Exteriors del Regne Unit, ha dit que està "horroritzada" pel que ha passat a Butxa, demana una investigació urgent dels crims de guerra i assegura que no es permetrà "que el regim de Putin encobreixi la seva participació en aquestes atrocitats".

Dos gossos a prop d'un cadàver a la població Mila, a l'oblast de Kíiv
Dos gossos a prop d'un cadàver a la població de Mila, a l'oblast de Kíiv (Reuters/Zohra Bensemra)

Les Nacions Unides s'han afegit a la condemna internacional per les morts i les fosses comunes descobertes a la localitat de Butxa després de la retirada de les forces russes. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha demanat una investigació independent sobre els fets.

L'Oficina de Drets Humans de l'ONU s'ha mostrat especialment impressionada per les fotografies i vídeos "de cossos amb les mans lligades a l'esquena". Demanen a les autoritats ucraïneses que s'exhumin i identifiquin tots els cossos possibles per establir les causes exactes de la mort.

Charles Michel, president del Consell d'Europa, ja ha dit que la Unió Europea "ajudarà Ucraïna i les ONG a reunir les proves necessàries per jutjar-los als tribunals internacionals" i ha anunciat noves sancions contra Rússia.

El cap de la diplomàcia dels Estats Units, Antony Blinken, ha promès que el seu país ajudarà a documentar els possibles crims de guerra i que els responsables "ho paguin". Blinken ha descrit les imatges de la violència desfermada a Butxa contra els civils com "un cop de puny a l'estómac".

L'horror als carrers de Butxa

I és que potser la descripció d'Antony Blinken "un cop de puny a l'estómac" és la que millor descriu la sensació després d'observar les imatges que arriben de Butxa.

Quan divendres i dissabte van poder accedir-hi soldats de l'exèrcit ucraïnès, la Creu Roja i altres ONG es van difondre vídeos i fotografies de com han deixat la ciutat els soldats russos: a la destrossa completa d'edificis s'hi afegeix un macabre degoteig de cadàvers escampats pels carrers:

 

Centenars de cadàvers als carrers, alguns amb les mans lligades a l'esquena. Una prova que haurien estat "executats" intencionadament. Com apunta el periodista ucraïnès Stanislav Aseyev, l'exèrcit rus hauria practicat als suburbis de Kíiv una "zatxistka", una "operació militar de neteja porta a porta", per executar tots els homes en edat de lluitar. De forma intencionada, els cadàvers s'han deixat davant de cada casa.

Una pràctica que suposa una violació de la convenció de Ginebra i que l'exèrcit rus ja hauria fet servir a Txetxènia.

Cadàvers coberts amb mantes a l'autopista a uns 20 km de Kíiv
Cadàvers coberts amb mantes a l'autopista a uns 20 km de Kíiv (Reuters/ Mikhail Palinchak)


Fossa comuna

Segons les autoritats ucraïneses, l'exèrcit rus hauria comès "atrocitats" no només a Butxa, sinó també a altres localitats properes a Kíiv com Irpín, Mila o Hostómel.

L'alcalde de Butxa es lamenta que alguns dels cossos ja els han enterrat en una fossa comuna, davant la impossibilitat de fer-ho al cementiri municipal.

El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, ja ha demanat l'enviament d'una missió del Tribunal Penal Internacional, així com d'altres organitzacions internacionals a la zona de Butxa i a d'altres localitats del nord de Kíiv, fins aquest divendres sota control rus, per recollir proves de possibles crims de guerra. Kuleba ha demanat també a la comunitat internacional que s'imposin "sancions devastadores" contra Moscou.

La massacre de Butxa, diu Kuleba, "és una mostra que l'odi rus als ucraïnesos supera tot el que Europa ha vist des de la Segona Guerra Mundial":

 

 

Rússia ho nega i diu que és "un teatre" 

El ministeri de Defensa rus nega les acusacions de Kíiv sobre la matança de civils al nord de la capital ucraïnesa. Afirmen que es tracta "d'una obra de teatre" muntada per Kíiv per als mitjans de comunicació occidentals.

Diuen que les fotografies i els vídeos que s'han publicat "són una provocació més" del govern d'Ucraïna. Segons la versió del Kremlin, durant tot el temps que Butxa va estar sota control de l'exèrcit rus, "ni un sol resident local va patir cap acció violenta" i afirmen que els militars russos van entregar 452 tones d'ajuda humanitària als civils de la regió.

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut