Una professional sanitària corda a una companya una bata abans d'atendre un pacient amb covid-19 a l'Hospital Clínic de Barcelona (Francisco Àvia/Hospital Clínic)

Els casos de coronavirus repunten a Catalunya amb 100 morts i 1.257 contagis

A les residències de gent gran han mort 160 persones i hi ha 687 contagis en 24 hores
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Divendres trenca la tendència a la baixa dels contagis de coronavirus. Després d'un dijous amb dades que no es veien des del 23 de març, el Departament de Salut informa que en les últimes hores s'han detectat 1.257 casos i s'han registrat 100 morts per la Covid-19.

En total, hi ha 32.984 casos detectats de coronavirus i han mort 3.331 persons des de l'inici del brot.

Del nombre total de positius arreu del país, 5.251 són professionals sanitaris. Des de l'inici de l'epidèmia, un total de 2.629 persones han estat ingressades de gravetat. I 14.298 persones s'han curat.
 

 

Aquest dijous, la xifra va baixar de 100 per primer cop en molts dies. En total, van morir 83 persones, una dada que no es veia des de fa dues setmanes. Des de dimecres - amb 107 morts en 24 hores - la tendència era a la baixa.

Les xifres globals contrasten amb les que es poden veure al Registre Civil. Segons dades que recull l'Institut Carlos III de Madrid, en les últimes dues sertmanes hi ha hagut un 73% més de morts registrades que en els últims anys.
 

160 morts en residències

Les xifres del Departament de Salut, però, no inclouen un altra dels grans focus de mortalitat del virus: les residències de gent gent gran. Les últimes dades, xifren en 2.985 les persones que viuen en geriàtrics als quals se'ls ha diagnosticat Covid-19 i es troben aïllades. A més, 873 residents estan hospitalitzats.

Des de l'inici de la pandèmia, han mort 1.567 persones residents. Són 160 més que la xifra d'aquest dijous. Són dades dels mateixos centres residencials, que no discriminen per les causes de la mort.
 

De les 1.073 residències del sistema català, en 308 hi ha algun intern amb coronavirus i, en 409 més, hi ha persones amb simptomatologia.

Pel que fa als i les professionals, 5.096 estan aïllats o tenen simptomatologia, d'un total de més de 75.000

 

Tendència a la baixa a Espanya

A Espanya, segueix la tendència a la baixa tant pel que fa als positius com a les víctimes mortals. Els casos nous se situen al voltant dels 4.500, i la xifra de contagis diagnosticats és de 157.022. Les altes continuen pujant i més de 55.600 persones ja han sortit de l'hospital.

Pel que fa a les persones mortes, disminueixen per tercer dia consecutiu i en les últimes 24 hores han mort 605persones.


Controls per Setmana Santa

Un dels aspectes que més preocupen ara és que augmenti el contagi per l'increment de la mobilitat. Entre aquest dijous a la tarda i avui al matí, els Mossos han denunciat 88 persones que anaven a la seva segona residència.  En total, han aixecat 300 actes per infraccions per saltar-se confinament.

En els quatre dies de Setmana Santa la mobilitat s'ha reduït més d'un 80%. Comparat amb operacions sortida anteriors, s'ha passat de mig milió de vehicles a les carreteres a 59.000. Mossos i policies locals aniran fent controls dinàmics nit i dia, també amb drons.
 

Pendents de les mascaretes

I de cara a la setmana vinent, quan acaba la situació de confinament total, segons ha decidit el govern espanyol, l'atenció se centra en les mascaretes.

La Generalitat també vol que els treballadors en tinguin disponibles com a mesure d'autoprotecció. Per això ha activat una compra de 14 milions de mascaretes a través de l'empresa Hartmann. L'han fet la Generalitat, la Cambra de Comerç i els Col·legis de Farmacèutics de Catalunya amb l'horitzó que les 3.227 farmàcies catalanes les tinguin la setmana del 20 d'abril.

 

La idea de la Generalitat és que cada ciutadà disposi de dues mascaretes. S'entregaran a través de la targeta sanitària i la primera seria gratuïta. A partir del 20 d'abril, l'empresa importadora es compromet a distribuir-ne 3 milions cada setmana.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut