Els casos de verola del mico es dupliquen en set dies a Catalunya i en preocupa l'expansió
El mecanisme de transmissió probable més freqüent seria el contacte estret, moltes vegades amb relacions sexuals, en el context d'esdeveniments festius
El brot de verola del mico, lluny d'aturar-se, no para de créixer, sobretot en grans ciutats com Barcelona i Madrid. A Catalunya ja se n'han confirmat 380 casos, i se n'estudien 42 de sospitosos. Són més del doble de confirmats que fa una setmana, quan n'hi havia 150.
Davant l'escassetat de vacunes, els metges recorden que és una malaltia lleu, però dolorosa, i que s'han de prendre mesures per frenar-ne l'expansió.
El creixement progressiu de casos en unes dates, l'estiu, i un context --trobades del col·lectiu LGTBIQ+ com el Pride o el Circuit Festival-- que els afavoreix.
Alguns experts alerten que, preocupats pel possible estigma, es pot cometre l'error de no donar la informació correcta ni prendre les mesures necessàries. Ho explica José Luis Blanco, que és consultor de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic.
"No hem de perdre de vista on està passant el problema i conscienciar els col·lectius on s'està produint, que són els primers interessats que aquestes mesures, encara que no siguin agradables, es prenguin."
Blanco explica que ja hi ha alguns casos en què la infecció s'ha transmès més enllà del col·lectiu. "Evidentment, quan tu poses una malaltia en un col·lectiu en concret, és normal que la primera extensió sigui en aquest col·lectiu", explica Judit Villar, que és coordinadora de Salut Internacional de l'Hospital del Mar.
Salut ha recordat que el mecanisme de transmissió probable més freqüent de la verola del mico és el contacte estret, moltes vegades amb relacions sexuals, en el context d'esdeveniments festius.
En aquest sentit, Salut Pública ha llançat una campanya de sensibilització en aplicacions de contactes i els espais de concurrència on els casos són més freqüents.
La majoria dels casos confirmats són homes amb edats compreses entre els 19 i els 66 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 23 de juny del 2022.
Pot ser molt molesta
La verola del mico no és una malaltia greu, no pot provocar la mort, però la persona ho pot passar molt malament per les úlceres que provoca.
Fins ara, gairebé tots els casos han presentat febre, debilitat, inflamació de ganglis i ferides cutànies, i en la majoria dels casos les lesions s'han localitzat a les àrees genital, perioral o perianal i a altres localitzacions.
Aquestes lesions poden provocar cicatrius permanents i complicacions que, en algunes ocasions, també poden requerir hospitalització, com explica Blanco:
"Al canal anal, a la boca, al penis, provoquen símptomes que poden ser molt molestos i que els porten a venir a l'hospital, sobretot per controlar el dolor."
Una malaltia nova aquí, que s'afegeix a un sistema sanitari ja estressat, que està preparant dispositius per atendre-la, com explica Judit Villar:
"Per les característiques del tipus de transmissió i el tipus de neteja que es necessita quan hem visitat un pacient, necessitem que siguin dispositius fora de l'assistència habitual dels pacients".
I, a més, amb disponibilitat més que limitada a tractaments. El Ministeri de Sanitat ha anunciat l'arribada de 5.300 vacunes, que encara no s'estan utilitzant i, en tot cas, absolutament insuficients per administrar-les de manera generalitzada.
Tallar la transmissió
Els metges han advertit que les persones que són un cas confirmat o en estudi és molt important que evitin el contacte amb altres persones o animals, i no han de compartir objectes com roba de llit, tovalloles o estris de menjar.
En cas de ser un contacte d'una persona que ha donat positiu en verola del mico, s'ha d'estar atent als possibles símptomes com limfadenopaties i exantema (lesions cutànies), febre o astènia, i en el cas que apareguin contactar ràpidament amb el sistema sanitari.
Vigilància Epidemiològica de Catalunya està fent un seguiment dels casos i traça les cadenes de transmissió per informar les persones que han estat en contacte de risc.
La Secretaria de Salut Pública està treballant conjuntament amb diverses entitats comunitàries, seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), per conscienciar i arribar a tots els sectors de la població de què és la verola del mico, com s'encomana, quines són les vies de transmissió i el seu tractament.
- ARXIVAT A:
- Verola del micoSalut