Els Castellers de Vilafranca celebren a la plaça

Els Castellers de Vilafranca guanyen un disputadíssim Concurs de Castells de Tarragona

El 9 de 9 amb folre dels verds ha estat decisiu per a la victòria vilafranquina en el frec a frec que han mantingut durant tota la jornada amb la Colla Vella, que han acabat segons
Núria Balaguer Ibeas Actualitzat
TEMA:
Castellers

Set hores de concurs, llarg, però que ha mantingut l'emoció fins, literalment, l'últim minut de la competició. Ha estat completament oberta fins al final de la quarta ronda.

Els Castellers de Vilafranca han aconseguit carregar el 9 de 9 amb folre, la construcció més ben puntuada de les que s'han vist en aquest concurs. La Vella ha respost carregant el 4 de 10 amb folre i manilles, i hem arribat a la cinquena ronda amb la calculadora a la mà.

Però comencem pel principi...

Primera ronda

La jornada ha començat puntual a les 10 del matí. I en la primera ronda, les quatre colles que aspiraven al podi --els Castellers de Vilafranca, la Vella de Valls, la Joves de Valls i la Jove de Tarragona-- han plantat, gairebé sense despentinar-se, un castell de gamma extra cadascuna.

La Jove de Tarragona ha optat pel 2 de 9 amb folre i manilles com a primer castell. És el seu castell talismà d'aquesta temporada, i avui han sumat el cinquè descarregat enguany.


La Joves de Valls també ha volgut sortir amb un castell que aquest any tenen per la mà, el pilar de 8 amb folre i manilles. Fins avui, 6 de descarregats. I n'han sumat un més.

Els Castellers de Vilafranca han sortit, com estava previst, amb el 3 de 10 amb folre i manilles. L'havien descarregat en dues ocasions aquesta temporada, però en l'últim intent, per Sant Fèlix, només el van poder carregar. Avui, però, l'han tornat a descarregar i això els ha donat la confiança que necessitaven per encarar la segona ronda.


La Vella de Valls, per la seva banda, tampoc no ha fallat en la seva aposta de sortida, i ha plantat un 4 de 9 sense folre que els feia molta falta. Per Sant Fèlix els va quedar carregat. La caiguda del castell va provocar que la Mia, l'acotxadora del 4, patís lesions i hagués de ser traslladada a l'hospital. Avui la Mia era a plaça al costat del seu pare, donant ànims a la colla, i ha pogut celebrar com descarregaven el castell.


La primera ronda ha acabat amb els Castellers de Vilafranca encapçalant la classificació, seguits de la Vella, la Joves i la Jove de Tarragona.

Segona ronda

A la segona ronda, aquest resultat ha quedat capgirat del tot. I és que la Jove de Tarragona ha tret la seva carta més alta: el 3 de 10 amb folre i manilles. No el descarregaven des de la diada de Santa Teresa del 2016 al Vendrell. L'últim intent que van fer va ser per Sant Fèlix, el 2019, però avui l'han tornat a portar a plaça i, tot i que l'han hagut de treballar, l'han descarregat i s'han col·locat en primera posició.

 

La Joves de Valls ha apostat pel 2 de 8 sense folre, un castell que han descarregat en 10 ocasions. El seu últim intent va ser per Sant Fèlix, i els va quedar en carregat. Avui els ha passat el mateix.


En el torn dels Castellers de Vilafranca ha arribat un dels castells més esperats de la jornada: el 9 de 9 amb folre, un castell que mai s'ha descarregat i només s'ha carregat un cop. Ho van fer els verds fa gairebé un any per la diada de Tot Sants. Tot i que els vilafranquins sempre fan aquesta estructura amb un sol enxaneta, aquest cop, per reduir el temps d'execució, han optat per fer-ho amb tres. Han sonat gralles, però mentre el castell pujava la canalla més petita no ho han vist clar i han desmuntat el castell amb dosos col·locats.

La Vella tenia l'ocasió de situar-se en primera posició amb el 4 de 10 amb folre i manilles. Tot i que ja l'havien descarregat en dues ocasions abans de la pandèmia, després de la represa només l'havien provat, sense èxit, per Santa Úrsula l'any passat. Avui el castell s'ha hagut de treballar massa d'hora, i una rebrincada quan es col·locaven els dosos ha fet baixar la canalla, però el castell s'ha acabat trencant pel pis de sisens.


Amb Vilafranca i la Vella sense puntuar, la Jove de Tarragona s'ha fet amb el primer lloc, seguida de la Joves de Valls.

Tercera ronda

Esperonats per la situació, els de la camisa lila no s'han volgut relaxar i han plantat un 5 de 9 amb folre. El que havia estat el seu castell estrella -- en tenen 35 de descarregats-- sembla que enguany se'ls resisteix. Avui només l'han pogut carregar amb molta defensa i nervis entre el públic, mentre la grada lila demanava silenci.

Al torn de la Joves de Valls, el 3 de 10 amb folre i manilles. És l'assignatura pendent dels vallencs, que encara no l'han pogut coronar. Avui s'han quedat molt a prop de fer-ho. El castell s'ha trencat pel pis de quints quan l'acotxador estava col·locat i l'enxaneta ja era a dosos.


Els que han aixecat --una mica-- el peu de l'accelerador han estat els Castellers de Vilafranca i la Vella de Valls. Amb només un castell a la cartera, s'han vist amb la necessitat de puntuar, i totes dues colles han optat pel 4 de 9 amb folre i el pilar. Una construcció que dona molts punts i que han executat amb idèntic resultat. Els dos castells han quedat carregats en trencar-se els pilars un cop desmuntat completament el quatre.

No ha estat suficient per superar l'actuació de la Jove de Tarragona, que amb tres gamma extra, mantenia la primera posició.

Quarta ronda

A dos quarts de quatre de la tarda, el concurs estava més obert que mai. La Joves ha tornat a intentar el 3 de 10 amb folre i manilles, però aquest cop el castell ha quedat més lluny de carregar-se que en el primer intent i finalment han acabat l'actuació amb el 3 de 9 amb folre.

Vilafranca i la Vella es jugaven les garrofes. Si fallaven les seves construccions, es quedaven amb una sola ronda per revertir la situació i desbancar una Jove de Tarragona que feia estona que tenia la feina feta.

L'aposta dels verds per aquest concurs era el 9 de 9 amb folre i no hi volien renunciar. S'ha anunciat a plaça enmig de crits entre la grada dels de Vilafranca i la resta de la TAP. Però els crits no han afectat la moral dels vilafranquins, que han capgirat el concurs en aquell moment coronant, amb tres enxanetes, aquesta construcció. No l'han pogut descarregar, però ha estat molt més a prop de l'intent de l'any passat. Eufòria dels verds, esbroncada a la plaça, i els de la Vella que cridaven, amb ironia, "amb una enxaneta, amb una enxaneta".


La Vella també ha volgut tornar a intentar el 4 de 10 amb folre i manilles. Amb el 9 de 9 només carregat, un 4 de 10 descarregat dona més punts i amplia les opcions de victòria. Un castell que han hagut de defensar molt ja durant la carregada i que després de l'aleta, tot i que per un moment semblava que s'assentava, ha acabat trencant-se.


Final de la quarta ronda. Els Castellers de Vilafranca aconsegueixen fer-se amb la primera posició i la Vella es col·loca segona. Però encara falta una ronda.

Cinquena ronda

Per l'ordre d'actuació, els Castellers de Vilafranca han de fer el seu castell abans que la Vella. És a dir, han d'anticipar-se. És l'última ronda i ja no hi haurà possibilitat de reacció.

Els verds anuncien el 4 de 10 amb folre i manilles. Mitja plaça treu la calculadora i comença a fer càbales sobre quin castell necessita la Vella per contrarestar aquest 4 de 10 que preparen els verds. Només l'han descarregat un cop, en el concurs del 2016. Al concurs de fa dos anys, es va quedar en intent.

Es fa el silenci a la plaça, sonen gralles i el tiren amunt. Dosos, acotxador, enxaneta.... i aleta. Comença a baixar el castell, però pateix molt i s'acaba trencant.


Els Castellers de Vilafranca sumen 9.465 punts. La Vella en té 8.315. Necessita canviar els 2.250 punts del 4 amb el pilar per un castell que li doni, com a mínim, 3.400 punts. No hi ha gaires opcions, i sembla que tot passa pel 3 de 9 sense folre. Només carregar-lo són 3.570 punts, però és arriscat. Manel Urbano, el cap de colla de la Vella, s'adreça als seus castellers:

"Hi ha números per poder anar a la 5a ronda, però aquests números van darrere de persones. I de persones molt petites", i ha afegit: "Hem fet un bon concurs. Tenim temps per acabar de madurar el 3d9sf per Santa Úrsula. Per als petits hem de mantenir una mica el seny. Estic orgullós de vosaltres!"


Unes paraules que han provocat un emocionant aplaudiment de la grada de la Vella. Uns instants després, a uns metres, els Castellers de Vilafranca han celebrat que tornen a ser els campions, per tretzena vegada, del Concurs de Castells de Tarragona.

Els verds han aconseguit la victòria amb 9.465 punts. La Vella, en segona posició, amb 8.315, i ha completat el podi la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, amb 7.605. La Joves de Valls ha ocupat la quarta posició, amb 6.505.

I les altres colles?

A la jornada de diumenge hi han participat 12 colles.

Actuació destacada la dels Moixiganguers d'Igualada, que han acabat cinquens descarregant la tripleta màgica. Han completat el seu primer 4 de 9 amb folre i han acabat signat la millor actuació de la seva història, han sumat 4.000 punts.


La sisena posició ha estat per als Capgrossos de Mataró, que, tot i sortir de plaça amb un gamma extra a la cartera --el 2 de 9 amb folre i manilles--, no han pogut amb el 5 de 9, que se'ls ha quedat en intent desmuntat en dues ocasions.

Així ha quedat la resta de la classificació:

7- Xiquets de Reus: 3.406

8 - Castellers de Barcelona: 3.215

9 - Nens del Vendrell: 3.035

10- Xiquets de Tarragona: 2.980

11- Castellers de Sants: 2.670

12- Marrecs de Salt: 2.630


Podeu consultar la classificació completa aquí.

ARXIVAT A:
Castellers
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut