Menys ous i llet i més formatges: quins aliments estem deixant de consumir i quins comprem més
- TEMA:
- Economia de butxaca
Les llars de Catalunya han tornat a un nivell de despesa molt similar al d'abans de la pandèmia, empeses sobretot per l'espiral d'inflació, que obliga a gastar més per consumir pràcticament el mateix. I també retornen alguns dels hàbits de consum previs al confinament. Així ho recullen les estadístiques de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) per al 2022, que permeten comparar la quantitat de quilograms o litres de productes alimentaris que es consumeixen a les llars catalanes.
Segons l'informe de l'Idescat, la despesa mitjana de les llars el 2022 ha augmentat un 4,3% respecte a l'any anterior, una xifra que es dispara fins al 9% per a les famílies amb fills. Si ho comparem amb l'any 2019, abans de la pandèmia, l'increment de despesa és del 0,5%, un 4,4% en el conjunt de l'estat.
Però part d'aquest increment de despesa és artificial, inflat per uns preus disparats que han obligat moltes llars a replantejar-se prioritats a l'hora de decidir a què destinen els seus ingressos. Per entendre-ho, cal fixar-se en les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, que calculen també l'efecte de la inflació dels últims anys en la despesa real de les famílies. Per fer-ho, passen l'estadística pel sedàs dels anomenats "euros constants"; calculen la diferència entre el que es podia comprar realment amb un euro l'any 2019 i tres anys després.
Segons aquests càlculs de l'INE, el consum real a Espanya ha caigut un 3,2% respecte a la pandèmia. I això vol dir que les llars gasten més diners que el 2019, però, a la pràctica, però amb prou feines poden comprar el mateix que llavors.
Què hem deixat de consumir?
La pandèmia va capgirar els hàbits de consum de moltes famílies, que també van haver de pensar-se dues vegades què posaven dins el cistell de la compra per l'efecte de la inflació. L'estadística de l'Idescat recull fins a quin punt s'han modificat alguns d'aquests hàbits.
Respecte a l'any anterior, el 2022 els catalans hem reduït fins a un 10% el consum d'ous, la llet l'hem retallat fins a un 8,5% i hem deixat de menjar fruita amb un 6,1%. En canvi, comparant-ho amb el 2019, l'any abans de la pandèmia, el consum d'ous i de llet creix.
El 2022, un any marcat per la forta inflació, també hem reduït el consum dels licors en general, el consum de begudes destil·lades ha baixat gairebé un 30% que en xifres absolutes vol dir que cada llar n'ha deixat de beure 2,3 litres.
Però, en canvi, hem incrementat el consum dels làctics elaborats gairebé un 10%. Ara gastem més en formatges, iogurts i qualsevol altre derivat de la llet. També gastem més en aigua i altres begudes no alcohòliques i el consum de cervesa ha augmentat un 4,1%.
Aquesta taula detalla l'evolució de consum de diversos productes els anys 2019, 2020, 2021 i 2022:
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca