El vapor dels cigarrets electrònics pot ser perjudicial (Vaping360-Flickr)
El vapor dels cigarrets electrònics pot ser perjudicial (Vaping360-Flickr)

Els cigarrets electrònics poden danyar cèl·lules pulmonars, segons un estudi britànic

Xavier DuranActualitzat

El vapor dels cigarrets electrònics pot danyar unes cèl·lules dels pulmons, segons un estudi britànic. La recerca s'ha fet en el laboratori i amb un nombre molt limitat de mostres, però els autors demanen prudència a l'hora de dir que aquests cigarrets no representen cap perill per a la salut.

L'equip estava encapçalat per David Thickett, de la Universitat de Birmingham, i s'ha publicat a la revista Thorax. L'objectiu era comparar els efectes del líquid que contenen els cigarrets amb els vapors que es desprenen i que inhalen els fumadors. Aquests efectes es mesuraven en mostres de teixit pulmonar procedent de vuit no fumadors.

Els resultats indicaven que el vapor causava danys en unes cèl·lules dels alvèols pulmonars, estructures on s'intercanvien l'oxigen i el diòxid de carboni de la sang. Concretament, les cèl·lules perjudicades eren els macròfags alveolars, que capturen partícules de pols, bacteris i al·lèrgens que després s'eliminen per via limfàtica o amb la mucositat. Alguns dels efectes eren semblants als que s'observen en fumadors o en persones amb malaltia pulmonar crònica.
 

Vídeo relacionat: Analitzen el fum dels cigarrets electrònics i dels tradicionals


Els autors reconeixen algunes limitacions de l'estudi, com ara que s'ha fet in vitro -en el laboratori, amb mostres de teixits- i no in vivo i que els efectes observats es deuen a una exposició aguda i no a una de crònica mantinguda en el temps.

El mes de febrer passat, l'organisme governamental Public Health England va publicar un informe independent en què no només s'afirmava que els cigarrets electrònics eren molt menys nocius que els tradicionals, sinó que també animaven la gent a fer-los servir i abandonar els altres.

Thickett està d'acord que els cigarrets electrònics no representen, en principi, un risc d'adquirir càncer. Però també assenyala que s'estan investigant des de fa molt poc temps i que no es coneixen els efectes a llarg termini en la malaltia pulmonar obstructiva crònica.Un dels riscos dels cigarrets electrònics és que poden representar una via d'entrada en el tabaquisme per als joves.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut