Llargues cues a Egipte per votar durant la primera jornada del referèndum sobre la Constitució
Llargues cues per votar davant dels col·legis electorals d'Egipte
El Caire

Els col·legis electorals egipcis tanquen una jornada marcada per les irregularitats i les llargues cues

Egipte s'ha llançat a votar en massa la nova Constitució en un referèndum que, segons ha denunciat l'oposició, ha tingut greus irregularitats. Els col·legis electorals han tancat les seves portes quatre hores més tard del previst per les llargues cues de votants registrades durant tota la joranda.

RedaccióActualitzat
Partits i moviment polítics de l'oposició han denunciat greus irregularitats en el primer procés de votació del referèndum celebrat aquest dissabte per aprovar el nou projecte constitucional a Egipte. L'absència de noms en les llistes electorals, la falta de jutges supervisors o l'existència de paperetes sense timbrar han estat algunes de les infraccions detectades. Des de l'obertura dels col·legis electorals a primera hora del matí s'han registrat llargues cues d'homes i dones que han exercit el seu dret a vot, condicionats per la tensió política que, durant setmanes, s'ha reflectit als carrers amb massives manifestacions i diversos episodis violents. Egipte s'ha llançat a votar en massa, fins al punt que la Comissió Electoral ha valorat la possibilitat d'allargar el procès fins diumenge. Finalment, els col·legis han tancat sobre les 23.00 (hora local).

L'oposició vol el "no" a un text amb vocació islamitzadora

L'oposició laica i la cristiana al nou govern egipci, i concretament al president islamista Mursi, s'ha mobilitzat per participar en la primera jornada del referèndum sobre la Constitució aprovada per la majoria islamista. Volen el "no" a un text que veuen amb una clara vocació islamitzadora de la societat i com una amenaça a les seves llibertats. El "sí" i el "no" a la Constitució representen la confrontació de dues visions molt distants de com ha de ser l'Egipte post-Mubarak.

Més de 50 denúncies per irregularitats han presentat els opositors del Front de Salvament Nacional. La major part, dirigides contra els Germans Musulmans, que s'haurien passejat impunement per nombroses seus electorals fent propaganda pel "sí", quan en una jornada electoral això està prohibit. També dues de les seves televisions ja havien anunciat molt abans del tancament dels col·legis electorals -que hores d'ara segueixen oberts-, que el "sí" havia guanyat en les zones d'Egipte on s'ha votat, ja que l'altra part del país ho farà el dia 22 de desembre. Els Germans Musulmans han recordat que, des de la caiguda de Hosni Mubarak, ells han guanyat totes les consultes populars que s'han fet i també guanyaran aquesta, amb el "sí" a la Constitució i a un Egipte islamista.

L'esborrany de Constitució té 236 articles, dels quals el més controvertit és el segon, en el qual s'estableix la identitat del país i el paper de la llei islàmica. Després de moltes discussions entre laics i islamistes radicals es va optar per deixar-ho com estava en la Constitució de 1971, la qual diu que l'Islam és la religió de l'Estat; l'àrab, la seva llengua oficial i els principis de la xaria, les principals fonts de la legislació.

Els islamistes, convençuts que guanyarà el "sí"

Els resultats oficials del referèndum no se sabran fins al dia 23, quan ja hagi votat la totalitat de la població amb dret a fer-ho. Els islamistes estan convençuts que guanyarà el "sí" i ofereixen a l'oposició pactar després alguna reforma per ampliar-ne l'acceptació popular.

De moment, la Comissió Suprema Electoral egípcia està estudiant la possibilitat d'estendre a demà, diumenge, la votació de la Constitució per la gran afluència d'electors, segons ha anunciat el secretari general d'aquest òrgan, Zaglul al-Balshi.

Anar al contingut