Els contractes temporals entre els docents es redueixen del 31% al 5,6% en tres anys
Més de 31.000 docents han obtingut plaça, tot i que queden 4.300 vacants per cobrir perquè han suspès les oposicions o per falta d'aspirants
El 2021 tres de cada deu mestres i professors eren personal interí. Després del concurs de mèrits i de les dues convocatòries d'oposicions, en què s'han cobert 31.153 places, a finals del 2024 només 5 de cada 100 docents seran interins.
Fa tres anys la temporalitat entre els docents era del 31,4%, una xifra molt per sobre del límit del 8% marcat per la Unió Europea. Quan s'hagin incorporat els gairebé 20.000 nous funcionaris que han aprovat els dos últims concursos --l'extraordinari, del 2023, i l'ordinari, d'aquest any--, la temporalitat s'haurà reduït fins al 5,6%.
La directora general del Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell Surinyach, qualifica d'una "autèntica gesta" aquest macroprocés d'oposicions i assegura que afavorirà l'estabilitat.
"Ha estat una autèntica gesta superar-ho. Incidirà directament en l'estabilitat dels nostres docents i professionals, donarà estabilitat als claustres, als projectes educatius i pedagògics."
Aquest percentatge, ara bé, no té en compte els mestres i professors substituts que estan apuntats a la borsa per cobrir baixes.
La meitat dels aspirants suspèn i en falten a 25 especialitats
A les últimes oposicions s'han ofert 9.344 places. D'aquestes, un 52,5% han quedat vacants --una xifra similar a la d'altres convocatòries--, ja sigui perquè la meitat dels aspirants han suspès les proves o perquè s'oferien més places que aspirants.
És el cas de 25 especialitats i afecta, sobretot, el professorat d'informàtica, tecnologia i matemàtiques, uns perfils que també van molt buscats per les empreses. Un terç de les places d'aquestes especialitats han quedat vacants, cosa que, per Míriam Gallego, del Sindicat de Professors de Secundària, és encara un greu problema que cal abordar.
"Han quedat moltes places desertes. Hem arribat a aquest 5,6, però continuem tenint un problema molt greu que cal abordar, i és la manca de professorat, sobretot a la secundària."
També falten aspirants a català, francès, instal·lacions electrotècniques i organització i gestió comercial.
Més de 800 interins sense plaça malgrat 7 anys d'experiència
El sindicat USTEC-STEs, el majoritari al sector, calcula que hi ha 831 interins amb més de set anys d'experiència que no s'han pogut estabilitzar en el concurs de mèrits i que tampoc han aprovat les dues últimes convocatòries d'oposicions.
Reclamen un pacte d'estabilitat per fer fixos aquests docents, ha explicat a TV3 la portaveu d'aquest sindicat, Iolanda Segura.
"Tenim persones amb entre 7 i 30 anys treballats que han estat encadenant contractacions, any rere any, i que haurien d'haver estat estabilitzades. Per tant, demanem que a aquestes persones se'ls habiliti un nou procés selectiu extraordinari que les funcionaritzi."
Un cop es van saber els resultats del concurs de mèrits i de les oposicions extraordinàries del 2023, la conselleria va dir que es buscaria una solució específica per estabilitzar-los. Segons va assegurar la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, "aquests professionals no cauran del sistema".
2.145 substituts per a tot el curs
El curs vinent es posarà en marxa un grup estable de 1.362 mestres i 778 professors substituts, que a finals de juliol ja sabran a quin centre començaran a fer classes.
Estaran contractats tot el curs, de l'1 de setembre al 31 d'agost, i aniran cobrint les baixes que sorgeixin a la seva comarca o bé al seu districte, en el cas de la ciutat de Barcelona.
Quan no tinguin cap substitució, si bé el departament havia anunciat que tindrien el seu lloc de feina als serveis territorials de la seva zona, finalment s'ha decidit que es mantindran de personal de reforç fins que hi hagi una baixa de la seva especialitat en un altre centre.
Els docents que vulguin formar part d'aquest grup s'hi poden inscriure del 16 al 21 de juliol, i entre el 24 i el 25 de juliol es farà la selecció, per ordre del número de borsa.
Amb aquesta mesura, Educació busca agilitzar les contractacions a l'hora de cobrir baixes i donar més estabilitat als substituts. La falta d'aquests professionals, sobretot en les matèries on calen més especialistes, ha tornat a generar aquest curs un maldecap en molts centres que han tingut professors de baixa.
Segons les dades del sindicat USTEC-STEs, el 13 de març va ser el dia d'aquest curs escolar que més vacants de mestres i professors van quedar sense cobrir, amb un total de 458.
- ARXIVAT A:
- Educació Drets laborals