
Els creadors afrodescendents catalans reivindiquen el seu lloc a l'escena teatral
- TEMA:
- Teatre
Un cop acabat el Festival Grec, dedicat aquest any a l'Àfrica, els creadors afrodescendents catalans volen tenir més visibilitat als escenaris de Catalunya. Una presència, fins ara, minoritària i sovint en papers molt estereotipats. No volen que se'ls encaselli només en papers de persones racialitzades construïts des d'una visió eurocèntrica. Una tendència que volen trencar creant els seus espectacles i, aviat, comptant fins i tot amb una sala de teatre pròpia a Barcelona.
Ricard Boyle, Kathy Sey, Tai Fati o Carol Muakuku són alguns dels noms que recull aquest vídeo:
Aquest any, el Festival Grec de Barcelona ha posat el focus a descobrir la cultura africana a partir dels creadors del continent, però també de la diàspora africana a Europa i els afrodescendents. Ha estat una mirada allunyada de l'exotisme o el folklore amb gèneres i artistes tan diferents com els malians Trio da Kali, la gran veu de Fatoumata Diawara, el circ dels acròbates del Groupe Acrobatique de Tànger i la dansa de Serge Aimé Coulibaly.
Un dels plats forts va ser l'últim muntatge del sud-africà Brett Bailey, "Samsó". També es va veure el musical d'homenatge a Winnie Mandela "Dear Winnie" i dues mostres de teatre documental del director Mohamed El Khatib.
Ja per començar, l'espectacle inaugural a l'amfiteatre del Grec de Montjuïc, "Carrer Robadors", dirigit per Julio Manrique, va comptar amb joves actors catalans com Moha Amazian o Ayoub el-Hilali. Era l'adaptació de la novel·la de Mathias Énard sobre un jove que marxa de Tànger en plena Primavera Àrab i acaba a la Barcelona del 15M.
Al CCCB, a "Dale recuerdos", de Didier Ruiz, emigrants africans de més de 70 anys van portar a l'escenari com va ser arribar a Barcelona durant moltes dècades.
- ARXIVAT A:
- Teatre Migracions