Els danys psicològics dels moderadors de continguts de Meta serien accident laboral
La justícia dona la raó a un extreballador de CCC Barcelona Digital Services, una companyia subcontractada per Meta per retirar continguts de violència explícita de les xarxes socials
Els danys psicològics que pateixen els treballadors subcontractats per Meta per netejar les xarxes socials de continguts violents són accident laboral, segons ha reconegut un jutjat de Barcelona en una sentència pionera.
Un extreballador de CCC Barcelona Digital Services que pateix greus seqüeles psicològiques va denunciar Meta i Telus --l'empresa canadenca que va comprar Competence Call Center l'any 2020-- per danys i perjudicis i ara la justícia li ha donat la raó.
La sentència, que ha avançat La Vanguardia, considera que el denunciant no havia tingut una malaltia comuna, com havia notificat l'empresa, sinó un accident laboral, ja que la feina que feia és la responsable dels danys psicològics que pateix aquest filtrador de continguts, per l'estrès que comportava la seva tasca diària.
"L'estrès laboral és, sens dubte, el desencadenant únic i exclusiu" de la malaltia d'aquest extreballador, recull la sentència dictada pel jutjat social número 28 de Barcelona. La sentència també confirma que l'empresa era conscient del "risc psicosocial" que genera l'exposició constant a continguts sensibles.
Té seqüeles que afecten la seva activitat diària
El denunciant, un extreballador que ara té 26 anys, va deixar la companyia el 2020, però continua en tractament psicològic per les seqüeles que li van comportar la seva feina --com atacs de pànic, conductes d'evitació, aïllament a casa, problemes per dormir o tanatofòbia, entre d'altres-- i que encara el limiten en les activitats quotidianes. Abans de deixar la feina, havia passat dos anys veient diàriament vídeos de violència extrema.
Competence Call Center va obrir oficina a Barcelona el 2018 i està especialitzada en el rastreig i l'eliminació de notícies falses i continguts inadequats a la xarxa. L'any 2020 la companyia, que treballa per Meta, propietària de Facebook i Instagram, va ser adquirida pel grup canadenc Telus Internacional.
Als seus treballadors se'ls coneix com els "netejadors" de les xarxes socials, els vigilants que eviten que ens arribin imatges i vídeos de violència explícita, com suïcidis en directe, contingut pornogràfic o pedòfil, automutilacions, decapitacions o tortures.
Al voltant d'un 20% de la plantilla de CCC Barcelona Digital Services estava de baixa laboral a l'octubre, segons va avançar La Vanguardia. Serien 400 persones d'una plantilla de 2.030, que no anaven a la feina per trastorns relacionats amb la salut mental o perquè no es veien en cor de treballar per la duresa de les imatges que havien visionar.
"No és una tasca fàcil, mai t'imagines que veuràs el que veus", explicava una treballadora de la companyia, que denunciava que l'únic suport que tenen és l'ajuda psicològica "molt insuficient" que els proporciona l'empresa.
També explicava que l'exposició a continguts violents és "progressiva", és a dir, que a mesura que els treballadors porten més temps a l'empresa, se'ls fan revisar imatges més dures.
CCC Barcelona Services ja va rebre una sanció administrativa de Treball l'any 2022 per no prendre mesures per garantir la salut mental dels seus treballadors. Inspecció va considerar una infracció greu el fet que un empleat que visualitzava contingut altament sensible i violent relacionat amb terrorisme i suïcidis patís un trastorn de salut mental i va sancionar la multinacional amb una multa de 40.985 euros per no avaluar els riscos psicosocials de la plantilla.
Al juliol l'empresa va anunciar l'acomiadament de 334 treballadors de les oficines de les Glòries, a Barcelona.
- ARXIVAT A:
- JudicialDrets laboralsInternet