Els delictes d'odi per orientació sexual es disparen un 67% a tot l'estat

El Ministeri de l'Interior fa públic el balanç del 2021, prop de 2.000 casos, fet que constata un augment constant des de fa anys d'aquest tipus de fets
Marta Planellas Bassols Actualitzat
TEMA:
Delicte d'odi

Les forces i els cossos de seguretat van investigar el 2021 un total de 1.802 infraccions penals i incidents d'odi a l'Estat. Són 96 fets d'odi més que el 2019 (un augment d'un 5,63%), fet que confirma la tendència alcista d'aquest fenomen delictiu registrada des del 2014.

Un dels casos que més portades va acaparar el 2021 va ser el de Samuel Luiz, un jove homosexual a qui van agredir a la Corunya fins a matar-lo, enmig de crits homòfobs.

Protestes contra els delictes d'odi per orientació sexual (CCMA)

Afortunadament, casos tan greus no són els habituals, però sí els insults i les amenaces per l'orientació sexual i identitat de gènere. Això ha fet que durant l'any passat, a l'Estat, augmentessin els delictes d'odi fins a un 67% respecte al 2019, amb 466 casos. Del total de delictes, els més nombrosos van ser els que tenien un mòbil racista o xenòfob (639 fets), que també han augmentat un 24%. En canvi, han baixat en un 45% els que tenen a veure amb la ideologia (326 casos). Un dels fets que més preocupen el Ministeri de l'Interior són els delictes a l'ombra, aquells --nombrosos-- que no es denuncien.

El ministre Marlaska, durant la presentació de l'informe (EFE/Javier Lizón)

Ho explicava el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la presentació de l'informe:

"Diversos estudis ens alerten que al voltant del 80% no es denuncia, no són coneguts per les forces de seguretat. 8 de cada 10 delictes d'odi queden impunes, una dada alarmant."

Dels 1.802 delictes d'odi denunciats a tot l'Estat, el 16% van ser a Catalunya (285 casos). La taxa mitjana de delictes d'odi per cada 100.000 habitants a Espanya és de 3,80, i Catalunya està una mica per sota la mitjana, en un 3,67. En aquesta estadística, la comunitat autònoma amb la taxa més elevada és, amb diferència, el País Basc (11,92 delictes per cada 100.000 habitants), seguit de Navarra (6,80 delictes per cada 100.000 habitants). L'Ertzaintza ha implementat una "revisió i recerca proactiva" per combatre els delictes d'odi i ha fet una "recerca més en profunditat per treure a la llum el rerefons d'odi".

Els delictes d'odi amb un mòbil xenòfob o racista són els més nombrosos (CCMA)

Pel que fa al nombre de detinguts el 2021 per delictes i incidents d'odi, puja a 743. Les persones de sexe masculí protagonitzen un percentatge molt elevat de les detencions i investigacions per delictes d'odi, el 81%. Totes aquestes dades figuren a l'"Informe sobre l'evolució dels delictes d'odi a Espanya 2021", publicat aquest dilluns pel Ministeri de l'Interior amb els fets coneguts per les forces de seguretat, incloent-hi policies autonòmiques i locals. El ministeri té en marxa un pla d'acció per lluitar contra aquests delictes, amb la creació de grups policials especialitzats.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ Racisme Xenofòbia Delicte d'odi
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut