Seguidors de Trump assalten el Congrés dels EUA en "un atac sense precedents"
- TEMA:
- Eleccions Estats Units
Caos al Capitoli dels Estats Units. L'assalt sense precedents a la seu de la democràcia del país ha acabat amb 4 persones mortes, diversos ferits i 52 assaltants detinguts, i s'han requisat armes. Una multitud de seguidors de Donald Trump que es manifestava a les portes del Capitoli, ha trencat el cordó policial i ha irromput per la força a l'edifici, al centre de Washington. L'assalt ha obligat a interrompre la sessió de la Cambra dels Representants i del Senat en què s'havia de certificar la victòria de Joe Biden a les eleccions presidencials dels Estats Units. La sessió ha quedat suspesa durant hores i s'ha reprès de matinada després de decretar el toc de queda a Washigton, on el dia 20 de gener hi ha prevista la presa de possessió del nou president. Biden, que va guanyar les eleccions del 3 de novembre,
Congressistes i senadors han estat evacuats i traslladats a una caserna militar. També ha estat desallotjat el vicepresident Mike Pence. L'alcaldessa de Washington ha decretat toc de queda a la capital nord-americana a partir de la mitjanit, hora d'aquí, sis de la tarda hora local.
Milers de seguidors de Donald Trump s'havien concentrat abans davant del Capitoli i han tirat a terra les tanques de seguretat, cosa que ha generat enfrontaments amb la policia i escenes de caos a les portes del Congrés.
Els manifestants han entrat al Capitoli amb violència trencant finestres i tirant portes a terra. Un dels seguidors de Trump ha entrat a la Cambra de Representants per cridar que Trump és qui realment va guanyar les eleccions.
Posteriorment, s'han enfrontat amb armes amb els agents de seguretat del Capitoli i s'han sentit trets. Una dona ha mort després de rebre l'impacte d'una bala al pit, segons ha informat la cadena de televisió NBC. També hi ha hagut diversos policies ferits.
El Pentàgon ha activat tots els reservistes de la Guàrdia Nacional de la zona, al voltant de 1.100 soldats, per contenir la insurrecció i els aldarulls i recuperar el control de la situació a la qual els responsables policials no podien fer front. Hi ha almenys 52 detinguts.
Al mateix temps, la seu del Partit Demòcrata ha estat evacuada i s'ha detonat un explosiu a la seu del Partit Republicà.
Poc abans de la mitjanit fonts oficials donaven per controlada la situació a l'edifici del Capitoli.
Biden exigeix acabar el "setge"
El president electe, Joe Biden, ha comparegut en directe per televisió i ha dit que la democràcia del país "està sota un atac sense precedents" que "frega la sedició i ha d'acabar ara mateix". Biden ha emplaçat Donald Trump a adreçar-se al país per calmar els ànims. Li ha exigit que defensi la Constitució i que demani als assaltants que posin fi al "setge".
"La nostra democràcia viu un assalt sense precedents. Uns fets que no s'assemblen a res que hagi passat en l'època moderna. Un assalt a la llei com poques vegades havíem vist. Les escenes de caos al Capitoli no reflecteixen l'Amèrica veritable, no representen qui som. És desordre, caos; voreja la sedició i s'ha d'acabar ara mateix."
Al cap de pocs minuts, l'encara president dels Estats Units, Donald Trump, ha penjat un vídeo a Twitter on ha dit que entén com se senten els manifestants perquè els "han robat les eleccions", però els ha demanat que marxessin cap a casa en pau.
"Van ser unes eleccions fraudulentes, però no podem fer el joc a aquesta gent. Hem de tenir pau; per tant, aneu-vos-en a casa. Us estimo, sou molt especials. Heu vist el que ha passat. Ja heu vist la manera com han tractat els altres. Són tan dolents i malvats! Sé com us sentiu. Però aneu-vos-en a casa en pau."
Cap a les set de la tarda, la una de la matinada hora d'aquí, la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha anunciava que es reprendria la sessió, una mostra de fermesa i rebuig davant aquest acte sense precedents als Estats Units.
Destitució de Trump per la 25ena esmena
Els fets d'aquesta nit han obert un corrent d'opinió entre alguns polítics, empresaris i mitjans de comunicació que plantegen la destitució immediata de Donald Trump. Sense esperar les dues setmanes que li queden de mandat. Això seria possible si el vicepresident Mike Pence activés l'anomenada 25ena esmena.
Acusen Trump d'incitar la insurrecció d'aquesta nit i això podria comportar com a conseqüència un procés penal quan deixi de ser president. Però també podria plegar abans d'hora malgrat que li quedin 13 dies per esgotar el seu mandat. El número dos, Mike Pence, té un instrument per promoure la destitució immediata del president. S'anomena 25ena esmena i contempla substituir al president si és "incapaç d'acomplir els deures i poders que emanen del seu càrrec".
Així s'ha viscut l'assalt
El representant demòcrata David Trone ha piulat que estava sa i estalvi després d'haver estat evacuat. A les imatges, se'l veu amb una màscara antigàs.
Un dels assaltants han arribat la taula del president de la cambra cridant "Trump va guanyar aquestes eleccions".
Un altre dels assaltants s'ha instal·lat a l'oficina de la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi.
Aquest és el moment que, a l'exterior, els manifestants aconseguien trencar el cordó policial:
Trump demanava calma i en culpava Pence
Donald Trump ha demanat calma als assaltants del Capitoli per Twitter. "Recordeu, nosaltres som el partit de la llei i l'ordre", ha dit.
Però també ha culpat el seu número dos, Mike Pence, per no haver tingut el coratge d'aturar la sessió del Congrés.
Mike Pence, per la seva banda, ha dit que "l'atac" al Capitoli és intolerable. "La protesta pacífica és un dret de tot nord-americà, però aquest atac al nostre Capitoli no serà tolerat i tots els implicats seran processats amb tot el pes de la llei", ha dit a Twitter.
Trump havia atiat la manifestació
Una estona abans, als carrers de Washington, Donald Trump ha participat en una manifestació dels seus incondicionals per reclamar l'anul·lació de Joe Biden com a guanyador, convençuts del frau electoral que Trump denuncia, tot i no haver-ne pogut presentar cap prova.
"Mai ens rendirem ni concedirem la derrota", ha assegurat Trump als seus seguidors. I ha afegit, falsament, que el vicepresident Mike Pence pot aturar la certificació de resultats al Congrés. També ha fet una crida a marxar sobre el Capitoli per "aturar el robatori".
La multitud, mentrestant cridava: "Lluita per Trump, lluita per Trump".
Les dues cambres havien de certificar Biden
Aquest dimecres era l'últim assalt de Donald Trump al sistema democràtic dels Estats Units al Congrés nord-americà: les dues cambres havien de certificar en veu alta la victòria electoral del demòcrata Joe Biden.
El president havia aconseguit convertir aquest simple tràmit burocràtic en l'enèsim desafiament a la voluntat popular, el més gran des de la Guerra Civil nord-americana.
En la sessió al Capitoli, una dotzena de senadors i més d'un centenar de congressistes republicans havien de presentar objeccions als resultats del 3 de novembre, almenys en tres estats. Quan s'ha interromput la sessió arran de l'assalt dels manifestants, tot just havia començat el debat de la primera.
Abans de l'inici de la sessió, deu exsecretaris d'Estat de Defensa dels Estats Units han firmat un document en què reclamen a Trump que no involucri l'exèrcit i permeti la transició pacífica del poder. L'excap del Pentàgon William Coen alertava, en una cadena de televisió, de les conseqüències.
"El perill és que el president encoratgi la gent a fer actes de violència als carrers i després fer servir aquests actes de violència com a argument per invocar la llei d'insurrecció. Hem d'anar amb molt de compte amb això i vigilar bé el que fa (Trump), perquè, com hem vist, ell no té cap límit de baixesa per mantenir-se al poder."
Els demòcrates recuperen el control del Senat
Mentre passava tot això, els demòcrates han aconseguit una victòria importantíssima: el control del Senat. Tot gràcies a la doble victòria a les eleccions senatorials a Geòrgia. És un resultat històric perquè fa 20 anys que els demòcrates no guanyaven aquests escons. Ara mateix, els demòcrates tenen el control total, l'anomenat "trifecta": la suma del Congrés, el Senat i el govern.
Han aconseguit els dos senadors que es disputaven a l'estat de Geòrgia: el del reverend Raphael Warnock i el del periodista Jon Ossoff els escons clau en una segona volta dels comicis molt ajustada.
Warnock ha aconseguit una victòria històrica com el primer senador afroamericà elegit a l'estat de Geòrgia. Ha derrotat la senadora republicana Kelly Loeffler per una diferència de 50.000 vots.
El segon, i decisiu, escó al Senat s'ha disputat amb un marge encara més estret en un emocionant frec a frec amb el seu opositor republicà David Perdue.
Feia 20 anys que els demòcrates no guanyaven aquests escons, i un indici més de com una part del sud del país està deixant de ser conservador.
Ara, el Senat estarà format per 50 senadors republicans i 50 de demòcrates, però el vot de qualitat de la pròxima vicepresidenta, Kamala Harris, serà decisiu per inclinar la balança en cas d'empat.
Els republicans, en canvi, només necessitaven guanyar un dels dos escons en joc per mantenir el control del Senat i condicionar així la política de Biden, que haurà d'arribar a acords amb l'oposició per imposar la seva agenda política.
Twitter suspèn el compte de Trump
La xarxa social Twitter, que fins ara advertia que alguns missatges de Trump podien no ser veritables, ha fet un pas més. Li ha suspès el compte com a mínim durant dotze hores, fins que esborri els tuits que l'empresa considera falsos i diu que infringeixen la seva política. Mentre no els borri, el compte es mantindrà tancat.
Twitter assegura que si torna a incomplir les normes de civisme i contra la violència la suspensió podria ser permanent.
Per la seva banda, Facebook, ha retirat un vídeo de Trump les darreres hores.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Estats Units Trump Estats Units