Cartells de diversos candidats demòcrates a Tipton, Iowa, després del caucus
Cartells de diversos candidats demòcrates a Tipton, Iowa, després del caucus (EFE / Matt Marton)

Els demòcrates demanen un segon recompte a Iowa arran del caòtic escrutini

Mentre encara no hi ha el resultat definitiu dels caucus, la campanya del Partit Demòcrata es desplaça a Nou Hampshire, segona estació de les primàries

Actualitzat

"Ja n'hi ha prou." El president del Comitè Nacional Demòcrata, Tom Perez, ha emplaçat a fer el recompte total dels resultats als caucus d'Iowa, després de tres dies de confusió i encara sense l'escrutini definitiu:

 

"Ja n'hi ha prou. Arran dels problemes que hi han sorgit en la implementació del pla de selecció de delegats per assegurar la confiança pública en els resultats, insto el Partit Demòcrata d'Iowa a començar immediatament el recompte"

 

Tres dies després dels caucuses, amb un 97% de l'escrutini fet, l'exalcalde de South Bend Pete Buttigieg i el senador Bernie Sanders continuen al capdavant del recompte, pràcticament empatats amb un 26% dels vots. Els segueixen la senadora Elizabeth Warren i l'exvicepresident Joe Biden, amb el 18,2% i el 15,8% dels vots, respectivament.

 

Sanders es dirigeix a l'audiència en un acte a Cedar Rapids, a Iowa
Sanders es dirigeix a l'audiència en un acte a Cedar Rapids, a Iowa (EFE/Craig Lassig)

 

Un error tècnic que qüestiona el model dels caucus

El caos i el retard en la difusió del recompte a Iowa ha marcat l'inici de les primàries dels demòcrates. Un "error de codi" en una nova aplicació mòbil que el partit ha utilitzat per completar l'escrutini és en l'origen del retard en la publicació dels resultats.

A banda del ridícul inicial, el fet que l'empresa que va desenvolupar l'aplicació, Shadow Inc., va rebre diners de les campanyes de Buttigieg i Biden ha generat desconfiança en els resultats per part d'alguns demòcrates.

En un comunicat, el president del Partit Demòcrata d'Iowa, Troy Price, ha dit que l'objectiu és divulgar el resultat al més aviat possible, però sense comprometre "la integritat i exactitud del procés".

 

El president dels demòcrates d'Iowa, Troy Price, en roda de premsa per anunciar els resultats dels caucus
El president dels demòcrates d'Iowa, Troy Price, en roda de premsa per anunciar els resultats del caucus (Reuters/Brenna Norman)

Qui de seguida ho va aprofitar va ser el president dels Estats Units, Donald Trump, que va posar els caucuses com a exemple de gestió del Partit Demòcrata:

 

 

"Els caucuses demòcrates són un desastre total. Res funciona, tal com gestionen el país. Recordeu els 5.000 milions de dòlars de la web d'Obamacare, que hauria d'haver costat un 2% d'això? L'única persona que pot reivindicar una gran victòria a Iowa aquesta nit és Trump."

 

Després de l'incidentat recompte a Iowa, algunes veus dels demòcrates han qüestionat el model de caucus. En declaracions a la CNN, l'expresident del Comitè Nacional del partit Terry McAuliffe ha apostat per suprimir-los i que la gent vagi al col·legi, "obri la cortina, la tanqui, voti i marxi"

"Són processos antidemocràtics. La gent no té temps de passar l'estona així"

 

Nou Hampshire, segona etapa

Mentrestant, els aspirants a la nominació demòcrata ja han deixat enrere Iowa i fan campanya a l'estat de Nou Hampshire, que farà les primàries dimarts vinent, dia 11.

En un acte de campanya a Concord, Sanders ha fet broma amb la situació:

"A Iowa continuen comptant vots, espero que puguin acabar en els propers anys"

A l'espera de saber els resultats definitius a Iowa, a Nova Anglaterra, Biden ha carregat contra Sanders i Buttigieg, en una mena de "reconeixement" del seu lideratge en la intenció de vot.

 

El candidat Pete Buttigieg, en un míting a Des Moines, la capital d'Iowa
El candidat Pete Buttigieg, en un míting a Des Moines, la capital d'Iowa (EFE/Gary He)

L'exvicepresident ha recordat que Sanders s'anomena a ell mateix "un socialista demòcrata" i ha avisat que, si finalment és el nominat, els militants hauran de "carregar" amb aquesta etiqueta.

Pel que fa a Buttigieg, n'ha criticat la poca experiència i ha qualificat de "risc" nominar algú que ha tingut com a càrrec públic més important el d'"alcalde d'una ciutat de 100.000 persones a Indiana".

Després del peculiar sistema d'Iowa, amb assemblees col·lectives en què s'escull els aspirants a través de debats, a Nou Hampshire els votants acudiran per primera vegada a les urnes.

Segons les darreres enquestes, Sanders lidera la intenció de vot, seguit de Biden i Buttigieg.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut