Els desequilibris globals amenacen el creixement dels països en vies de desenvolupament
Els ajustos per controlar els grans desequilibris financers mundials, sobretot el dèficit nord-americà, amenacen els països en vies de desenvolupament, que durant el 2004 van créixer al ritme més ràpid dels darrers trenta anys. Així ho adverteix el Banc Mundial, que ha presentat avui un informe sobre "Fluxos mundials de finançament per al desenvolupament". El Banc apunta que l'expansió d'aquests països en desenvolupament es va recolzar en la fortalesa dels EUA i la ràpida expansió de la Xina, l'Índia i Rússia.
El Banc Mundial alerta sobre el perill que comporten els actuals desequilibris financers mundials per a les economies emergents. En l'informe es destaca l'augment del producte interior brut dels països en desenvolupament -un 6,6% durant el 2004-, que atreuen grans fluxos de capital. El gruix del capital privat se l'emporten països com el Brasil, la Xina, Mèxic o Rússia. El BM posa de relleu que les economies en desenvolupament també exporten capital. En concret, els fluxos d'inversió estrangera d'aquests països van passar dels 16.000 milions de dòlars del 2002 als 40.000 l'any 2004.
D'altra banda, l'alt dèficit que registren els Estats Units, que ja equival al 5,6% del producte interior brut nord-americà, ha fet que els països en desenvolupament registrin superàvits i augmentin les reserves en moneda estrangera fins als 1,6 bilions de dòlars, "una xifra sense precedents".
Aquests excedents de reserva monetària, d'una banda útils per reduir la vulnerabilitat d'aquestes economies en desenvolupament a les condicions externes, comporten riscos "derivats del possible impacte de les fluctuacions dels tipus de canvi, a més de costos fiscals, derivats de la necessitat d'assumir préstecs en moneda nacional per compensar el major volum de reserves". El BM indica "als països que tenen grans reserves que avaluïn la conveniència de continuar acumulant tals reserves".