Els detalls de la pròrroga dels ERTO i la pujada del salari mínim, que ja tenen llum verda
- TEMA:
- Coronavirus
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'ampliació dels ERTO vinculats a la pandèmia, després de l'acord a què va arribar amb sindicats i patronals aquest dilluns al vespre.
D'aquesta manera, els expedients de regulació temporal d'ocupació, els ERTO, continuaran 5 mesos més, fins a final de febrer, i fins a final d'octubre tindran les mateixes condicions que ara.
Al novembre n'entraran en vigor unes de noves, que vinculen les rebaixes a les prestacions a la Seguretat Social al fet que l'empresa faci cursos de formació als treballadors.
Com més formació, més rebaixa de la SS
Si els ofereixen formació, la rebaixa serà del 80%, i si no en fan, del 40% per a les empreses de més de 10 treballadors, i del 50% per a les de menys d'aquesta xifra.
Aquesta formació s'haurà de fer abans del 30 de juny de l'any que ve, i haurà de ser d'almenys 30 hores si l'empresa té fins a 50 persones en plantilla, i de 40 si en té més.
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va confirmar fa una setmana a TV3 que la intenció era lligar els nous ERTO a la formació. Llavors la previsió era allargar els ERTOS només fins a final de gener.
Noves sol·licituds
Per facilitar la formació s'augmentaran les línies de crèdit a les empreses per poder pagar-la, crèdit que es finançarà precisament amb les aportacions a la Seguretat Social.
Durant l'octubre les empreses que vulguin continuar amb els ERTO hauran de fer sol·licituds noves d'acord amb les noves condicions de la pròrroga a partir de l'1 de novembre.
S'allarga el "comptador zero"
L'acord entre el govern espanyol, els sindicats i les patronals inclou l'allargament de l'anomenat "comptador zero" fins al 31 de desembre del 2022.
Això significa que els treballadors que hagin estat en ERTO fins aquell dia no hauran gastat cap temps del que es computa per calcular les prestacions per atur.
Els ERTO impliquen força garanties per als treballadors, perquè mentre durin l'empresa no pot acomiadar-los.
Acord en l'últim moment
L'acord per prorrogar els ERTO ha arribat aquest dilluns al vespre, al límit de temps perquè el govern espanyol pogués aprovar-lo abans que acabi el mes.
L'han negociat el govern espanyol, els sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepyme, i es va anunciar ahir a les 8 del vespre, quan la CEOE encara no hi havia donat el vistiplau, que va arribar després de la reunió del seu comitè executiu.
En fer l'anunci, el govern espanyol va felicitar-se de l'acord, i va remarcar que és el sisè des que va començar la pandèmia del coronavirus.
Escrivá defensa la gestió dels ERTO
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha defensat la gestió feta amb els ERTO durant la pandèmia.
Segons ha dit, fins un 20% dels treballadors assalariats d'Espanya van arribar a estar acollits a aquesta protecció laboral, i ara aquest percentatge ha baixat per sota de l'1%:
"Quan vam sortir de l'última onada encara teníem 5 de cada 10 treballadors en ERTO; a dia d'avui, si tenim en compte els treballadors que estan a temps parcial, tenim uns 170.000 treballadors en ERTO a temps complet, que és menys d'1 de cada 100 treballadors."
"Això és un èxit extraordinari de tots els que hem participat en un canvi de la manera com gestionem les fortes pertorbacions que afecten l'economia."
15 euros més de salari mínim
El Consell de Ministres d'aquest dimarts també ha aprovat l'augment de 15 euros del salari mínim interprofessional, que ha quedat en 14 pagues de 965 euros cadascuna.
En aquest cas, a l'acord per a l'augment s'hi va arribar fa gairebé 15 dies, el 16 de setembre, i un cop aprovat s'haurà d'aplicar en la nòmina d'aquest mateix mes.
La patronal no hi està d'acord
L'acord el van signar el govern espanyol i els sindicats CCOO i UGT, mentre que les patronals s'hi van negar, al·legant que aquest augment pot afectar negativament l'ocupació.
L'acord signat inclou el compromís perquè el salari mínim es revisi de manera "progressiva" durant el 2022 i el 2023 per fer-lo arribar al 60% del salari mitjà abans que acabi la legislatura.
Aquest és un compromís anterior del govern espanyol, assumit quan va afegir-se a la Carta Social Europea.
Díaz diu que no ha arribat "l'Apocalipsi"
En la roda de premsa, la vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha defensat la pujada de 15 euros del salari mínim, i també les pujades anteriors.
Díaz ha assegurat que ha quedat "demostrat científicament" que els que van dir que apujar aquest salari portaria "l'Apocalipsi" i "les 10 plagues d'Egipte", s'equivocaven:
"Apujar els sous no forma part només de mesures de protecció social, com indica el Banc d'Espanya, sinó que radica en la convicció ferma d'eficiència econòmica i del bon funcionament de l'economia al nostre país."
Ha dit que aquesta pujada és "un retorn" a les persones que "van donar el millor d'elles mateixes" durant els pitjors moments de la pandèmia, i que són les que cobren els sous mínims.
La vicepresidenta també ha assegurat que gràcies a l'actual SMI s'ha reduït un 2% la bretxa de gènere, i ha insistit que la intenció és que en els 2 anys vinents es continuï reduint.
ERTO per als afectats de La Palma
El Consell de Ministres ha aprofitat per aprovar la posada en marxa d'ERTO especials per a les empreses afectades per l'erupció volcànica de l'illa de La Palma.
En aquests ERTO les empreses que hagin hagut d'aturar del tot l'activitat tindran rebaixes del 100% en les cotitzacions a la Seguretat Social, i del 90% quan l'hagin hagut de reduir.
- ARXIVAT A:
- Drets laborals Covid-19 Coronavirus