132 olis optaven als primers premis de l'oli de Catalunya (ACN/Anna Ferràs)

Els deu millors olis d'oliva verge extra de Catalunya, reconeguts a la primera Nit de l'Oli

La Generalitat vol promocionar el sector amb aquests premis, que seran la base d'una futura guia d'olis de referència de Catalunya
Redacció Actualitzat
TEMA:
Gastronomia

La festa de l'oli de la Fatarella, a la Terra Alta, ha inclòs en la vint-i-cinquena edició els primers premis als millors olis d'oliva verge extra de Catalunya, que ha entregat la Generalitat.

El sector de l'oli català està format per més de vuitanta varietats i cinc DOP (denominacions d'origen protegides): les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà, que el govern vol prestigiar amb aquests guardons.

Deu olis han estat distingits com els millors de Catalunya del 2024, sobre un total de 132 que hi optaven. Són aquests:

- Finques, L'Olivera SCCL

- Cal Portalé Picual, Cal Portalé SCP

- Mas Curró Extra, Agrícola Mas Curró SL

- Oli Fontclara Arbequina, Zanotelli SL

- Padrí, Josep Maria Catà Català

- Mas Curró, Agrícola Mas Curró SL

- Janiroc Arbequina, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU

- Ella l'Adam, Comercial Az-Azeytun XCIII SL

- Janiroc Koroneiki, Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU

- Baronia de Cabacés, Agríc. i Secció Crèdit de Cabacés SCCL

Els premiats com els 10 millors olis d'oliva a la Nit de l'Oli 

A més, s'han guardonat un total de 83 olis, en set categories: OOVE de Grans Productors, OOVE de Petits Productors, Olis de Producció Ecològica, Olis Monovarietals, Olis Elaborats en Projectes de Recuperació de Varietats Autòctones, Millor Maridatge, Combinació Culinària i Versatilitat Gastronòmica i Millor Packaging.

Els premis s'han entregat dins de la primera edició de la Nit de l'Oli, en un sopar de gala en una carpa instal·lada al camp de futbol del poble, amb uns 300 assistents vinculats al sector.

El conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, ha dit que aquests reconeixements serviran per elaborar la primera guia dels millors olis de Catalunya i tenen l'objectiu de "dinamitzar el sector" i portar-lo a "l'excel·lència". També ha afirmat que es tracta d'un concurs per fer valer l'OOVE en el món de la restauració, en l'àmbit mediàtic i entre els consumidors. "Per augmentar l'orgull i l'autoestima cap a un producte que ho té tot", ha remarcat.


Tot plegat contribueix a reconèixer la tasca dels productors de l'oli i que la societat conegui la qualitat d'aquest producte català, després del malestar del sector per la visita de Salvador Illa en una fira de l'oli de Jaén, que es va fer a Sabadell, un mes enrere.

Ordeig també ha dit que el govern treballa per crear l'Institut Català de l'Oi d'Oliva o desplegar estudis universitaris de mestre d'almàssera, "per avançar en aquesta millora de la innovació, de la qualitat i de la formació dels professionals que es necessitaran en el futur", ha defensat. 

La primera edició d'aquests premis també s'emmarca dins de la celebració, el 2025, de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia.

 

ARXIVAT A:
Gastronomia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut