Els deures del Parlament per al setembre: la presidència, Lluís Puig i el secretari general

Amb Laura Borràs suspesa com a presidenta del Parlament, la republicana Alba Vergés és la presidenta en funcions i haurà de fer front a diverses carpetes

Actualitzat

El final del curs polític ha deixat el Parlament en una situació d'impàs que s'haurà de resoldre al setembre. Amb la presidenta Laura Borràs suspesa, la seva substituta en base al reglament hauria de ser la republicana Alba Vergés, però Esquerra reclama a Junts que continuï assumint la presidència. És el principal tema que caldrà resoldre a la tornada de vacances, però no és l'únic.

La presidència del Parlament

És una situació incòmoda perquè el pacte de govern entre Esquerra i Junts estableix que els primers tenen la presidència de la Generalitat i els segons, la del Parlament. Els republicans ja han ofert a Junts fer els canvis necessaris perquè la presidència interina sigui per a algú del seu partit, com per exemple la secretària segona de la mesa, Aurora Madaula.

Aurora Madaula i Laura Borràs, als passadissos del Parlament
Aurora Madaula i Laura Borràs als passadissos del Parlament (ACN)

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Alba Vergés ha instat Junts a assumir les funcions de la presidència del Parlament:

"A partir de setembre intentem complir els acords que tenim. Ho hem dit i repetit des d'ERC, que estem compromesos amb l'acord d'investidura, pel qual les atribucions de presidència del Parlament corresponen a Junts. Els emplacem que ens diguin quina fórmula volen."

Però Junts ja ha avançat que no vol proposar substituts, ja que considera que és una situació injusta i així es podria visualitzar la situació a cada ple. Caldrà veure també com compatibilitza Vergés la tasca com a presidenta amb la seva candidatura com a alcaldessa d'Igualada.

Alba Vergés i Laura Borràs, durant una reunió de la Mesa del Parlament
Alba Vergés i Laura Borràs durant una reunió de la mesa del Parlament (ACN/Bernat Vilaró)

El vot de Lluís Puig

El Parlament va marxar de vacances sense signar l'acta oficial que compta el vot de Lluís Puig. Borràs va comptabilitzar oralment el vot del diputat a l'exili, però no va aparèixer al panell per no implicar els funcionaris. Està per veure, doncs, com queda reflectit a l'acta.

Lluís Puig i Carles Puigdemont, al monument d'homenatge a Lluís Companys a Sant Cebrià de Rosselló
Lluís Puig i Carles Puigdemont al monument d'homenatge a Lluís Companys a Sant Cebrià de Rosselló (ACN)

Llicències d'edat

A l'última mesa es posava punt final a les llicències per edat. Després de mesos de negociació, finalment la vintena de funcionaris que cobraven sense treballar es reincorporaran -amb algunes excepcions- al seu lloc de treball a partir de l'1 de novembre. Ara bé, aquesta decisió no compta amb l'aval dels treballadors. La mesa ampliada també ha aprovat un nou sistema de reducció progressiva d'horari als treballadors més grans de 60 anys i amb 25 anys treballats.

Els lletrats Xavier Muro i Antoni Bayona
Els lletrats Xavier Muro i Antoni Bayona (ACN/Bernat Vilaró)

Secretaria general

La secretària general del Parlament, Esther Andreu -càrrec de màxima confiança de Borrràs- dimitia a principis de juny. L'Oficina Antifrau va concloure que Andreu no va actuar correctament en la gestió de la plaça com a uixer a la qual es presentava el seu fill. Andreu no ho va comunicar perquè assegurava que s'havia abstingut del procés de selecció. Desfermada la polèmica, finalment Borràs va acceptar la dimissió.

De moment ocupa el càrrec de manera interina el lletrat major, Miguel Palomares. Un càrrec que des del Parlament es preveu que vagi per llarg perquè qui ho proposa és la presidenta del Parlament, que ara també està en funcions, amb l'acord de la mesa.

L'exsecretària general del Parlament Esther Andreu
L'exsecretària general del Parlament Esther Andreu (ACN/Marta Sierra)

Dietes

L'objectiu era que la reforma entrés en vigor al gener i permetés estalviar diners públics. De moment, però, els diputats no es posen d'acord a l'hora de fixar un criteri sobre el cobrament de les dietes. Són quantitats que els diputats reben com a complement del sou, pel transport, tant si van a la cambra com si no, i que no necessiten justificar en cap cas. En alguns casos, a més, disposen també de cotxe oficial.

La Mesa del Parlament, reunida el mes de juliol
La mesa del Parlament reunida el mes de juliol (ACN/Marta Sierra)

Debat de política general

Serà el 27 i el 30 de setembre per no coincidir amb el judici de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, previst per al 28 i 29 a Madrid. Reguant està investigada per desobediència per no haver contestat a les preguntes de Vox durant la seva compareixença com a testimoni en el judici del procés al Tribunal Suprem. El debat podria estar presidit per Alba Vergés.

L'hemicicle del Parlament, buit
L'hemicicle del Parlament buit (ACN/Marc Rovira)

Judici a la mesa de Roger Torrent

L'expresident del Parlament Roger Torrent i tres exmembres independentistes de la mesa seran jutjats el 5 d'octubre al TSJC. Estan acusats de desobediència al Tribunal Constitucional per haver permès dues resolucions sobre l'autodeterminació i contra el rei, el 2019.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha apartat el magistrat Carlos Ramos del judici per desobediència a l'expresident del Parlament Roger Torrent i als membres sobiranistes de la seva mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. El TSJC ha acceptat la recusació presentada per Josep Costa.

Adriana Delgado, Josep Costa, Roger Torrent i Eusebi Campdepadrós a les escales del Parlament, juntament amb Anna Caula, Gemma Geis i Maria Sirvent
Adriana Delgado, Josep Costa, Roger Torrent i Eusebi Campdepadrós a les escales del Parlament, juntament amb Anna Caula, Gemma Geis i Maria Sirvent (ACN/Marta Sierra)
ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaLaura BorràsLluís PuigAlba Vergés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut