Els dimissionaris de l'ANC acusen la direcció d'actuar al marge dels estatuts
El sector crític amb Dolors Feliu denuncia que el comitè permanent de l'entitat treballa amb autoritarisme com a òrgan executiu sense vocació assembleària
La quinzena de secretaris nacionals de l'Assemblea Nacional Catalana que han dimitit fa poc de l'entitat, 13 en bloc aquest dissabte i dos més en els últims dies, han carregat durament contra el Comitè Permanent de l'ANC, el màxim òrgan executiu del secretariat nacional encapçalat per Dolors Feliu.
Els dimissionaris recriminen a la direcció que en els últims plenaris s'hagi menystingut la sobirania del secretariat després d'actuar al marge dels estatus i del reglament intern de l'Assemblea.
En declaracions a TV3, un dels exsecretaris, Joan Carles Manzanero, ha qüestionat la falta de diàleg i entesa amb els càrrecs orgànics per obrir debats alternatius en el full de ruta de l'entitat.
"El problema real de l'ANC ha estat una falta de democràcia interna molt important que no es pot permetre en una enitat assambleària."
Manzanero ha negat que la llista cívica defensada per la direcció de Dolors Feliu per a les properes eleccions catalanes hagi estat el principal motiu per trencar amb l'ANC.
"La discrepància ideològica té sentit en una entitat assambleària, però la llista cívica no és el problema real de l'Assemblea. S'ha fet la trampa de desviar les discrepàncies en aquest projecte. Discrepem de la manera de com fer-la."
Els exsecretaris nacionals de l'entitat denuncien un abús de poder per part de la Presidència i del Comitè Permanent després que en el plenari extraordinari de final de gener es vetés un debat alternatiu sobre com abordar la llista cívica i es bloquegés la presentació d'una esmena a la totalitat a la creació del grup de treball que ha d'impulsar-la.
Jordi Pesarrodona, vicepresident en funcions de l'Assemblea després de renunciar al seu càrrec, ha reconegut les dificultats per enfortir el diàleg en l'entitat, sobretot, al voltant de la llista cívica que l'ANC planteja per fugir dels personalismes dels partits per defensar la veu dels votants independentistes.
"Tota la gent està a favor de la llista cívica. El que passa és que es considera que cal un debat intens i previ. Durant un temps s'ha impedit aquest debat."
La pitjor crisi interna de l'entitat
Pesarrodona, fins ara número 2 de l'ANC, continuarà com a secretari nacional, però ha reconegut que la pèrdua de democràcia interna l'ha empès a abandonar el Comitè Permanent de l'ANC: "El meu paper és fer de pont dins de l'Assemblea, perquè s'han d'escoltar totes les veus que ens han delegat la seva confiança. Amb les queixes sobre els debats, no em sentia amb el suport de les bases i he decidit fer un pas al costat."
Malgrat les renúncies que han provocat la pitjor crisi interna de l'Assemblea Nacional Catalana des de la fundació el 2012, Dolors Feliu s'ha reafirmat en el càrrec de presidenta i ha assegurat que aquest problema s'ha superat.
"La crisi està resolta perquè se n'ha anat aquest sector crític."
La presidenta de l'ANC ha negat qualsevol intentar per vetar el diàleg en el si de l'assemblea i ha posat en valor les majories que s'han assolit en punts del full de ruta de l'entitat com la llista cívica en els últims plenaris: "Els consensos són molt amplis."
Feliu ha rebutjat les acusacions de falta de transparència i els vetos a les propostes dels membres del secretariat: "Tothom perd votacions, però s'ha de ser conseqüent i no acusar que no hi ha democràcia. El tema era debatre sobre la llista cívica tal com està al full de ruta. El sector crític volia debatre primer altres coses, debatre d'una altra manera. Hi ha molt enrenou."
Els dimissionaris, però, han assegurat que els xocs entre la direcció de l'entitat i els diferents sectors i sensibilitats de l'Assemblea van sorgir fa mesos. Joan Carles Manzanero ha criticat que es rebutgés el diàleg entre les parts.
"Quan vam veure les discrepàncies, vam demanar parlar i fer una trobada. Això no ha estat possible. És una mostra més d'aquesta autoritat i falta de democràcia. No volem destrossar l'ANC, però no volem ser còmplices d'aquesta Assemblea."
Sobre les interferències polítiques o d'anteriors líders de l'ANC, Dolors Feliu ha assegurat que presideix l'entitat amb "llibertat".
"L'Assemblea només és debat, no hi ha una altra manera de portar-la."
Pesarrodona ha negat la pressió dels partits i ha defensat trobar punts de confluència entre la societat civil i els polítics: "Des de l'embat i des del carrer aconseguirem la independència. Amb la llista cívica, però acompanyada també d'altres coses."
Culminar la independència
Fins ara el secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana estava format per 68 membres. Després de les dimissions, alguns exsecretaris seran substituïts pels suplents i altres quedaran rellevats després de les eleccions parcials.
Malgrat la trencadissa a l'ANC, tant el sector crític que ha trencat amb l'entitat com el plenari actual han subratllat que continuaran treballant per culminar el procés d'independència.
La crisi s'ha produït quan encara no fa un any que Dolors Feliu presideix l'Assemblea, després d'imposar-se a Jordi Pesarrodona, que havia guanyat les eleccions al secretariat nacional.
- ARXIVAT A:
- ANCProcés català