Els diners dels oligarques russos, infiltrats en els cercles de poder de Londres
- TEMA:
- Rússia
Des de fa uns anys s'organitzen a Londres rutes per les luxoses propietats dels oligarques ubicades als barris més cars de la ciutat. Els guies són experts en anticorrupció i blanqueig de capitals i es transita, per exemple, pel carrer d'una casa de 65 habitacions que té, fins i tot, una piscina olímpica inclosa. Són els Kleptocracy Tour, organitzats per ClampK, i els promotors són exbanquers o exassessors de capital de la City de Londres.
Arthur Doohan, assessor de mercats de Capital a la City durant 20 anys, és un dels organitzadors. Doohan explica a TV3 perquè van optar per fer aquestes rutes de denúncia pels carrers de la ciutat: "Quan ho veus és totalment diferent de quan et diuen que costa 20 milions. Ho veus i dius, mare de DÉu. Llavors te'n fas a la idea de veritat".
El Regne Unit intenta augmentar les sancions contra els poderosos oligarques russos, establerts a Londres des de fa unes tres dècades. El seu poder ha augmentat els últims anys, tant que la mateixa Cambra dels Comuns advertia sobre com s'han infiltrat en la política i cercles de poder britànics.
Per Arthur Doohan, són clars els vincles dels oligarques amb Putin. I també amb la política britànica, especialment amb les donacions que alguns han fet al partit conservador: "No entenc com a Boris a Johnson no li importa res, tot li rellisca. Com no assumeix cap responsabilitat. És clara la seva vinculació amb Boris i amb tot el partit 'torie'".
Els lligams amb el poder britànic són estrets i gairebé impossibles de trencar malgrat la nova llei sobre el "crim financer" que impulsa el Parlament.
Al Regne Unit cada vegada hi ha més veus que acusen el govern de no ser prou dur amb els oligarques. Potser, per contrarestar aquesta opinió creixent, el ministre de justícia, Dominique Raab, ha deixat dit que, si legalment es pot, les propietats de les elits russes es podrien confiscar per donar-les a refugiats ucraïnesos.
Un anunci que arriba al mateix temps que els centenars de despatxos de la City s'han activat per preservar els actius dels oligarques russos. I poc després que un dels més coneguts, Roman Abramovich, vengui el Chelsea, un dels clubs més emblemàtics de la Premiere League, i també algunes propietats.
Transparència Internacional, una organització independent de lluita contra la corrupció del Regne Unit, estima que uns 85.000 immobles figuren com a "propietat anònima".
L'advocat Antonio Irastorza, que ha treballat durant uns trenta anys en bufets britànics a la City, explica a TV3 l'exemple d'un cas que va viure durant la compravenda d'un immoble:
"Estàvem comprant un edifici per fer un hotel, i un inversor rus va pagar el doble del que es demanava. No tenia cap sentit, ni l'hi van demanar, però ho va pagar."
La Comissió d'Intel·ligència i Seguretat del Parlament britànic ho evidenciava en un informe demolidor del 2020, titulat simplement "Rússia". Relatava com els sòlids mercats, el de capital i l'immobiliari, de Londres, van oferir oportunitats segures d'inversió. Els negocis russos van créixer i es van introduir al sistema financer britànic després de l'enfonsament de la Unió Soviètica. Londres és el centre més gran de diners russos a Occident i, segons Antonio Irastorza, no sempre és clar d'on procedeixen els diners:
"Grans privatitzacions que van generar grans fortunes... moltes vegades són d'origen dubtós", explica Doohan. Diu que com advocat, se sent incòmode: "Aquests diners són nets? És a dir, no necessàriament han pagat impostos. No ho saps. O han sortit de manipular licitacions públiques...".
Durant anys els "visats d'or" han concedit residència i nacionalitat a grans fortunes russes que, en alguns casos, han invertit en esport o cultura per blanquejar també la seva reputació.
- ARXIVAT A:
- Rússia Regne Unit