Els directes a Twitch, Youtube o Instagram es podran interrompre per llei a Espanya
L'anomenada llei Iceta sobre la propietat intel·lectual obre la porta a la "censura algorítmica", segons diverses entitats en favor de la llibertat d'expressió
Des d'un "stream" d'Ibai Llanos a Twitch fins a l'emissió a Youtube d'un acte polític o social. Des d'aquesta setmana, els directes a les xarxes socials es podran interrompre per llei, "durant la retransmissió" i sense garanties judicials, si se sospita que vulneren els drets d'autor.
És una de les novetats d'un decret llei que ja està en vigor des de dimecres - quan es va publicar al BOE- i que converteix les plataformes, o sigui, les xarxes socials, en corresponsables legals del contingut que s'hi penja o s'hi emet. Fins ara, se'n consideraven intermediàries i els responsables últims n'eren els usuaris. Això suposa, a la pràctica, un gran canvi.
Com que les empreses s'enfrontaran a multes i fins i tot processos penals si emeten continguts inapropiats, limitaran tot allò sospitós per evitar exposar-se a sancions. Hi ha tant de contingut que és impossible revisar a mà tot allò que es penja, i per tant s'aplicaran mecanismes automàtics de rastreig, el que es coneix com a "censura algorítmica".
Diverses entitats, com la plataforma per la llibertat d'informació, critiquen que la legislació és "un atac a l'essència d'internet" i a la llibertat d'expressió. Denuncien que se censuraran continguts sense filar prim i que poden acabar tallant moltes emissions sense motiu.
🎥El 'Decreto Iceta' de #copyright, con la censura automática de contenidos de Internet y la posibilidad de cancelar streamings en directo es una amenaza a la libertad de expresión.
PLI (@PDLI_) November 5, 2021
Con las opiniones de @bufetalmeida @JoanBarata y @dbravo #DecretazoIceta pic.twitter.com/ZV5NsBD9Ns
La plataforma Xnet avisa també que la normativa fomenta "un sistema econòmic digital dominat per grans monopolis", i que ataca encara més "les possibilitats democratitzadores d'internet".
El fet que les plataformes estiguin obligades a monitoritzar els continguts de manera ràpida i massiva, cosa que només és possible amb mecanismes molt potents i costosos, ho consideren una barrera per a empreses mitjanes o petites.
1/ ATENCIÓN. 🔴Nuestro primer análisis de la transposición del #article17 de la Directiva #copyright que conlleva la censura previa y masiva en el #DecretazoCopyright #Demud #censorshipmachine #uploadfilters https://t.co/HVQuiSFt38
Xnet (@X_net_) November 3, 2021
ABRIMOS HILO👇
L'associació de consumidors Facua ha criticat que el govern espanyol introdueixi "elements de censura prèvia que només beneificen les grans empreses audiovisuals".
Llei Iceta aprovada sense debat
El govern espanyol ha aprovat la coneguda com a llei Iceta, perquè l'impulsa el Ministeri de Cultura, a través d'un decret publicat al BOE sense debat parlamentari previ.
El decret aplica a Espanya vuit directives europees, però en el cas de la 2019/790, sobre propietat intel·lectual, la legislació estatal va un pas més enllà, segons aquestes entitats, que la normativa comunitària.
La Moncloa justifica haver-ho tramitat d'aquesta manera per la urgència de trasposar les normes comunitàries a la legislació estatal. En la majoria de casos, però,el termini per aplicar-les va vèncer fa mesos.
Davant la reacció que ha suscitat, Miquel Iceta ja ha dit que s'obrirà debat al Congrés, on es podran introduir-hi modificacions. En principi el tràmit parlamentari, però, només permet l'aprovació o derogació en bloc de totes les normatives incloses al decret-llei.
Els mems ja són llei
Per primer cop, la llei espanyola incorpora una referència al "pastitx", tant analògic com digital. Es refereix a les construccions multimèdia a partir d'altres obres que es repliquen i transmeten mitjançant internet, els coneguts com a "mems", però també protegeix creacions similars a l'àmbit analògic.
El decret diu que les burles o creacions basades en un altra obra seran legals "sempre que no impliquin risc de confusió" amb l'obra original "ni s'infereixi un dany a l'obra o al seu autor". En el cas de crítiques o burles, però, aquesta valoració pot ser subjectiva.
Els canvis a la normativa permetran la tornada de Google News a Espanya a partir de l'any que ve, segons ha anunciat la mateixa companyia. L'agregador de notícies va tancar fa vuit anys per l'anomenada "taxa Google", que l'obligava a pagar per enllaçar i mostrar qualsevol contingut de mitjans de comunicació a l'associació Cedro, que gestiona drets d'autor.