Els comuns s'inclinen per votar l'1-O però no criden de moment a la participació

Els dirigents dels comuns asseguren que no faran cap crida a la participació fins que no tinguin més garanties per part del govern
Redacció Actualitzat

Els comuns es defensen de les crítiques que han rebut el cap de setmana per la seva posició sobre el referèndum explicant que donen absoluta llibertat per anar a votar als seus militants i que el seu posicionament és clar.

Tot i això, insisteixen que encara no tenen prou garanties per part del govern per decidir si faran o no una crida a la participació. La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que aquest referèndum no apel·la a les majories del país perquè el govern no ha fet prou polítiques socials:

"Jo mateixa vaig dir que el 9N vaig anar a votar, que la meva predisposició per anar a votar l'1 d'octubre és plena... Si cridarem o no cridarem a la participació això és un debat que haurem de tenir més endavant quan el govern, que és qui té responsabilitat, defineixi com es vincula o com s'articula aquest 1-O".

"Si aquest referèndum s'hagués plantejat efectivament des d'un govern que hagués fet polítiques per a la gran majoria de la gent, aquesta convocatòria acumularia més força de la que acumula ara. Aquesta convocatòria de l'1-O no apel·la a les grans majories del país".

El mateix coordinador general dels comuns, Xavier Domènech, també està predisposat a votar al referèndum. Ho ha dit en declaracions a RAC1:

"La meva predisposició a participar de múltiples referèndums, no només del 9N si no del multireferèndum que es va fer abans, sempre ha sigut plena".

També s'ha mostrat predisposada a votar Ada Colau, que ha rebutjat avançar si el seu vot serà "sí" o "no". L'alcaldessa de Barcelona ha promès facilitats per votar l'1-O a Barcelona.

Qui segur que anirà a votar és el líder d'Esquerra Unida i Alternativa, Joan Josep Nuet, que també forma part de la direcció dels comuns. Declaracions a la SER:

"Segur perquè hem dit que és una mobilització, per tant, molts de nosaltres no observarem això des del sofà".

A diferència dels comuns, Podem a Catalunya sí que farà una crida a la participació al referèndum de l'1 d'octubre. Ara bé, no faran campanya ni a favor del "sí" ni a favor del "no". El seu líder, Albano Dante Fachin, ha anunciat a "Els matins", de TV3, que ell votarà segurament que no, però creu que és important que la participació sigui molt alta:

"Jo aniré a votar i molt provablement diré que no, per una senzilla raó: creiem que una altra construcció de l'estat espanyol és possible, però insisteixo el problema que tenim a Catalunya no és si votar sí o votar no. El problema que tenim a Catalunya és si votem o no votem".

"Si finalment hi ha urnes jo crec que Xavi Domènech, jo mateix, Ada Colau, però sobretot una gran part de la gent que confia que les nostres forces polítiques creuen en la mobilització per canviar les coses, ens trobaran davant l'urna".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut