Un passatger a l'aeroport del Prat
Els dos positius sospitosos es van detectar en tests d'antígens a l'aeroport del Prat (ACN/Albert Cadanet)

Els 2 casos sospitosos a Catalunya serien de la variant òmicron, segons resultats preliminars

Salut espera que divendres acabi la seqüenciació del coronavirus, mentre que a Madrid se n'ha confirmat un segon cas

RedaccióActualitzat

No es pot confirmar al 100%, però els resultats preliminars indiquen que la variant del coronavirus òmicron ja és present a Catalunya.

El Departament de Salut ha informat que els resultats preliminars dels dos casos sospitosos "indiquen que podrien ser-ho". De tota manera, per poder-ho donar per fet, caldrà esperar que acabi la seqüenciació del virus, que es preveu que estigui a punt divendres.

Més enllà que es confirmi si són de la nova variant o no, remarca Salut, les dues persones positives han de complir el corresponent aïllament.

Dos casos detectats al Prat

Es tracta de les dues persones que van donar positiu aquest dilluns en un cribratge a l'aeroport del Prat. Venien de Sud-àfrica i havien fet escala a Alemanya.

Les mostres, que s'han analitzat a l'Hospital Vall d'Hebron i no pas al de Bellvitge, com Salut va informar primer, s'han d'acabar d'estudiar per poder confirmar si són de la variant nova o no.

Un segon cas confirmat a Madrid

A Espanya, aquest dimarts s'ha confirmat un segon positiu de la variant òmicron. Fonts de la Comunitat de Madrid han informat del cas d'una dona de 61 anys que va arribar a Barajas aquest dilluns a la nit procedent de Sud-àfrica via Amsterdam.

La dona, vacunada amb la pauta completa, és asimptomàtica i segueix la quarantena obligatòria.

Passatger a l'aeroport de Madrid Barajas
Passatgers a l'aeroport de Madrid Barajas

El primer cas confirmat es va detectar en un cribratge amb test d'antígens a l'aeroport de Barajas. Es tracta d'una persona de 51 anys que va tornar de Sud-àfrica el 28 de novembre, prèvia escala a Amsterdam, amb símptomes lleus.

Ara està aïllat per la quarantena i Salut Pública fa vigilància dels contactes estrets que va tenir en el vol que va aterrar a Madrid procedent de la capital dels Països Baixos.

A la Comissió de Salut Pública, on estan representats tant el govern espanyol com les autonomies, s'han compartit aquest dimarts les accions preses arran de la variant òmicron. Bàsicament, quarantena obligatòria per a persones que arribin des de diversos països del con sud-africà i restriccions en els vols.

També s'ha demanat "prioritzar la vacunació" de les terceres dosis en les persones de més de 60 anys i personal sanitari i sociosanitari, a banda dels vacunats amb Janssen.


L'òmicron, una variant preocupant per l'OMS

L'òmicron es va detectar a Sud-àfrica. Oficialment es va anunciar el 24 de novembre. I aquest divendres, l'OMS li va posar nom i la va qualificar de variant preocupant.

Aquest dilluns, en un comunicat, l'Organització Mundial de la Salut ha anunciat als 194 països membres que "la probabilitat que la variant òmicron s'escapi a nivell mundial és alta. I això pot tenir conseqüències greus segons diversos factors, com ara a quins llocs hi hagi brots".

L'OMS, però, assegura que, tot i que amb l'òmicron sembla que hi ha un risc més elevat de reinfecció, la informació que se'n té encara és limitada.

La majoria de països europeus, també Espanya, han endurit els controls a les fronteres, tot i que els experts asseguren que això no evitarà l'expansió del virus. 

"Són mesures que castiguen els països que han fet la recerca i que, obertament i d'una forma transparent, han explicat al món que hi ha aquesta nova variant i expliquen com detectar-la", comenta Xavier Gómez-Olivé Casas, epidemiòleg de la Universitat de Witwatersrand, en aquest vídeo: 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut