Manifestació de "dreamers" a Washington
Manifestació de "dreamers" a Washington
Washington

Els "dreamers" dels EUA surten al carrer a demanar que no els deportin

Són joves sense papers que han viscut tota la vida als Estat Units i que, amb Donald Trump, s'han quedat sense el programa de protecció de Barack Obama

Xesco ReverterActualitzat

Els anomenats "dreamers", somiadors, dels Estats Units han sortit al carrer perquè, després de tota una vida als Estats Units, no volen ser deportats. La mobilització respon a la decisió del president Donald Trump, que ha posat fi al programa que protegia 800.000 joves sense papers, fills d'immigrants irregulars.

Com Fernanda Herrera, que ha passat la nit del dia que canviarà la seva vida en un local d'una església acompanyada per 30 joves més. Estan a punt de comprovar com el país on han passat gairebé tota la seva vida i estimen no els vol.

S'han proposat fer una vaga de fam de quatre dies. La Fernanda té 22 anys i des que en té 2 que viu als Estats Units. Com els seus pares, no tenia papers, però un decret d'Obama el 2012 li va permetre, a ella i a 800.000 joves més, tenir un permís temporal de treball i residència.

"Vaig anar a la Universitat i em vaig treure un títol mesos després gràcies als activistes que van lluitar per això. Vaig poder obrir un compte bancari i vaig poder demanar un préstec per ajudar els meus pares a obrir un altre negoci."

Mónica Camacho es troba en el mateix cas. És treballadora social i estudia per a mestra.

"És una protecció i, si ens ho treuen, és com si ens treiessin una part de nosaltres."

Però els anomenats "dreamers", els somiadors, han topat amb un president que va arribar la Casa Blanca amb el lema "Primer, els americans", i decidit a treure la protecció a aquests joves. No hi fa res que portin tota la vida aquí i s'hi hagin integrat. L'encarregat d'anunciar-ho ha estat el ministre de Justícia, Jeff Sessions, un falcó que no ha fet cas de les crides del carrer, de les empreses o de part dels republicans.

"No podem admetre tothom que voldria venir aquí. És així de simple. Això seria una política de portes obertes i els americans ho van rebutjar correctament."

A efectes pràctics, a partir de l'octubre, als "dreamers", ja no se'ls renovaran els permisos bianuals i, si el Congrés no fa res abans del març, es convertiran en il·legals i podran ser deportats. 800.000 vides truncades de cop. La mare de la Mónica, que fa 15 anys que no té papers, ha vingut per acompanyar-la.

"Sentim molta per nosaltres per ella. Si treuen el permís, haurem de marxar de casa i amagar-nos amb por i amb temor."

Ara comencen sis mesos d'angoixa per aquests joves i les seves famílies i el desenllaç no pinta gaire bé per a ells. La majoria no volen ni pensar que passaria si se'ls arribés a deportar dels EUA perquè aquí hi tenen la seva vida, la seva família i el seu país.

 

 

Anar al contingut