Els dubtes i contradiccions de Madrid per demanar passar a la fase 1 de desescalada
La presidenta i el vicepresident de Madrid posen l'accent en els arguments econòmics per demanar el pas a la fase 1 dilluns que ve
La Comunitat de Madrid vol entrar en la fase 1 de la desescalada a partir de dilluns que ve, 11 de maig. Així ho ha demanat al Ministeri de Sanitat el govern de coalició entre el PP i Cs que presideix la popular Isabel Díaz Ayuso.
La petició s'ha fet aquest dimecres, el mateix dia que Díaz Ayuso havia expressat públicament els seus dubtes sobre el fet que la regió estigués preparada per passar a la fase 1, atesa la seva situació epidemiològica.
Uns dubtes que sembla que no té el vicepresident madrileny, Ignacio Aguado, de Cs, que aquest dijous ha assegurat que "complim els requisits de Sanitat" i que "no podem seguir esperant a activar l'economia de Madrid".
Fonts de la Presidència madrilenya han declarat que la intenció és entrar en la fase 1 "amb molta prudència" i "amb mesures de protecció individual a través de mascaretes", que serien obligatòries en els espais tancats, i també a l'aire lliure quan no es pugui mantenir la distància de seguretat.
La decisió de sol·licitar el pas a la fase 1 s'ha adoptat després d'un llarg consell de govern en què Ayuso es va referir al nombre de pacients de Covid-19 ingressats en UCI, que considerava que calia que baixés abans de canviar de fase.
Aguado hauria rebatut aquesta opinió amb l'argument que Madrid té "un sistema sanitari robust", segons informa EFE.
El vicepresident madrileny, tanmateix, ha negat qualsevol discrepància amb la presidenta.
D'altra banda, Aguado, que sovint es refereix més a les qüestions econòmiques que a les sanitàries, ha dit que si el Ministeri de Sanitat nega el pas a la fase 1, serà "desastrós" per a "milers d'autònoms, milers d'empreses [que] necessiten certesa i necessiten obrir com abans millor."
"No ens ho podem permetre", ha reblat.
Aquest matí, Díaz Ayuso també ha posat l'accent en el factor econòmic a l'hora de demanar el canvi a la fase 1:
"Si seguim amb tota lactivitat parada tindrem un gran problema no nomes economics, sino social i d'ordre públic."
La petició de la Comunitat de Madrid contrasta amb la que s'ha fet des de Catalunya, on la Generalitat només vol que passin a la fase 1 tres de les nou regions sanitàries i deixa fora de la desescalada la regió metropolitana de Barcelona i les conurbacions de Girona i Lleida.
Els informes que les comunitats autònomes han fet arribar al Ministeri de Sanitat seran examinats per un equip de 12 experts.
D'entrada cal que disposin, o puguin disposar en el termini de cinc dies, d'entre 1,5 i 2 llits d'UCI per cada 100.000 habitants, i d'entre 37 i 49 llits hospitalaris per a malalts aguts.
Madrid i Catalunya, un terç dels morts i la meitat dels PCR
Segones dades publicades aquest dijous pel Ministeri de Sanitat, en les últimes 24 hores, a Madrid, la Covid-19 ha causat la mort de 38 persones i l'ingrés a l'UCI de 20 persones.
A Catalunya, en el mateix període, han mort 49 persones i també n'hi ha 20 que han ingressat a l'UCI.
Madrid i Barcelona, per tant, sumen més d'un terç de tots els morts per Covid-19 a Espanya, i gairebé el 80 per cent dels ingressos a l'UCI.
Catalunya, d'altra banda, ha diagnosticat més del triple de casos que Madrid amb proves PCR: 266 contra 86, dels 754 nous casos detectats a tot Espanya. Entre totes dues sumen la meitat dels positius per PCR.
Madrid i Catalunya, en qualsevol cas, encapçalen les xifres relatives a l'expansió de la Covid-19 a Espanya i les seves conseqüències.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Estat d'alarma