Grups ecologistes contraris a la construcció de la planta de Juneda, en una roda de premsa recent
Grups ecologistes contraris a la construcció de la planta de Juneda, en una roda de premsa recent (ACN/Anna Berga)

Els ecologistes denuncien el projecte d'incineradora a Juneda, on s'importarà brossa d'Itàlia

L'empresa lleidatana Griñó vol impulsar una planta de residus, i els detractors consideren que pretén convertir la zona en un "abocador extens" d'escombraries que arribarien al port de Tarragona des de "diversos punts"

Enllaç a altres textos de l'autor

Estela Busoms González

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

Actualitzat

La plataforma contrària a la incineradora de residus projectada a Juneda, a les Garrigues, alerta que l'empresa lleidatana que impulsa la planta, Griñó, vol portar-hi brossa provinent d'Itàlia des del port de Tarragona.

Han presentat al·legacions per intentar evitar-ho i engeguen una campanya de mobilitzacions que culminarà amb una manifestació el 16 de novembre a les Borges Blanques.

Tot es remunta al maig, quan el grup Griñó va anunciar l'aliança amb la cooperativa de ramaders de les Garrigues, que té una planta de tractament de purins a Juneda per renovar les instal·lacions i fer servir, com a combustible, la crema de residus en lloc de gas natural.

En paral·lel, la companyia va demanar al Port de Tarragona la concessió de gairebé 2.500 metres quadrats per emmagatzemar brossa importada des d'altres països.

Els ecologistes estan convençuts que una part es destinaria a alimentar la planta de Juneda. Joan Vázquez, d'Ipcena, assegura que ho volen evitar i portaran el cas als tribunals:

"Del que acusem Griñó és de fer un tràfic il·legal de residus. Nosaltres ja vam dir fa pocs mesos que presentaríem una denúncia penal, i ho farem. Ara de moment estem intentant aturar aquesta concessió que vol fer el Port."

La planta, per ara, continua tramitant-se a l'Ajuntament i els promotors confien començar les obres abans d'acabar l'any. El president de la cooperativa agroramadera GAP, socis del grup promotor Griñó, Eduard Cau, defensa el projecte però puntualitza que preferirien que es gestionessin només residus del territori.

"Que això entri des del port és estrany. Jo també ho trobo. Però clar, tampoc és la nostra feina. I home, nosaltres, com a cooperativa preferiríem que fossin materials que vinguessin d'aquí Catalunya."

De moment, el Port de Tarragona ha demanat informes al Ministeri per a la Transició Ecològica i a l'Agència de Residus de Catalunya abans d'autoritzar la concessió, per saber si l'activitat d'importar residus que planteja Griñó és legal.

Els grups ecologistes contraris a la planta consideren que és una amenaça per a la salut dels veïns i fan una crida a manifestar-s'hi en contra el 16 de novembre a la capital de les Garrigues.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
Anar al contingut