Vandellòs

Els ecologistes denuncien un augment de radioactivitat a Vandellòs II

Dues organitzacions antinuclears han denunciat que el 23 i el 24 de juliol hi va haver un increment "anormal" dels nivells de radioactivitat al voltant de la central Vandellòs II. La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya i l'associació Apaguem les Nuclears asseguren que els límits a què s'ha arribat no es van assolir ni en la fuita d'Ascó I del novembre del 2007.

Actualitzat
Les dues organitzacions han apel·lat a les dades de l'estació del Consell de Seguretat Nuclear situada a l'Almadrava, al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, a menys de dos quilòmetres de la central. D'acord amb aquestes dades, Vandellòs II va registrar el 23 i el 24 de juliol una "taxa de dosi gamma mitjana diària de 0,18, molt superior a la mitjana diària normal", que és de 0,11.

Els ecologistes han fet notar que, en l'episodi de contaminació d'Ascó de l'any 2007, l'estació d'Almadrava va detectar increments de taxes d'entre 0,12 i 0,13, quan el vent va escampar la radioactivitat pel sud de la demarcació de Tarragona.

Les organitzacions asseguren que han pogut saber que Vandellòs II "hauria patit un incident que hauria provocat aquests nivells anormals de radiocativitat" i per això han demanat explicacions tant al Consell de Seguretat Nuclear com a la Generalitat, que a través de la Direcció General d'Energia i Mines controla la xarxa de vigilància radiològica ambiental.

Aquests dies a Vandellòs II s'hi estan fent les últimes proves previstes en la setzena recàrrega de combustible.
Anar al contingut