Els efectes de les festes de Nadal es comencen a notar i s'acceleren els contagis
La taxa de positivititat en les proves de diagnòstic està molt a prop del 10%, el doble del que recomana l'OMS
Els efectes de les celebracions del Nadal es comencen a notar en les xifres dels contagis, tot i que encara és aviat per saber-ne l'abast real. Dues dades, però, ajuden a entendre que els casos encara creixeran en els pròximes dies. D'una banda, la velocitat de propagació del virus, que aquest diumenge està a l'1,47, que vol dir que l'epidèmia està en expansió: cada 100 persones positives en contagien 147.
La segona dada és la taxa de positivititat en les proves de diagnòstic, que ara està molt a prop del 10% i pràcticament dobla el que recomana l'OMS. Això vol dir que s'escapen molt casos i que, per tant, l'epidèmia està descontrolada.
Un calendari "diabòlic"
Els experts ja ho advertien abans de les festes. El calendari d'aquests dies era molt favorable als contagis. Les tres grans celebracions -Nadal, Cap d'Any i Reis- estan separades per uns 5 o 6 dies, un temps massa curt per detectar, entre una i altra, si algú s'ha infectat.
L'efecte de les festes en els contagis encara trigarà uns dies a veure's. Però el més dramàtic és que vam començar les festes amb dades insostenibles. Veníem d'una mitjana de 13.000 casos setmanals -uns 1.900 diaris, de mitjana- i la mateixa setmana de Nadal ja enfilava els 18.000 contagis, més de 2.600 diaris. Tots aquesta casos s'arrossegaven encara del pont de la Púríssima.
Els prop de 4.000 positius del 4 de gener i els gairebé 3.000 del dia 5 donen una pista de l'efecte de les festes. Són dades encara provisionals i s'espera que augmentin en els propers dies. Tampoc augura res de bo un percentatge de proves positives que frega el 10 per cent.
Ara bé, no ens equivoquem: la culpa de l'augment de contagis no la té el calendari. Daniel López Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de l'UPC, assenyala que el "relaxament de les mesures ha accelerat la pandèmia, el fet que algunes comarques rebin molts visitants incrementa la incidència."
I tot plegat es traslladarà, d'aquí uns dies, als hospitals i a les unitats de crítics, on la baixada de l'última onada mai no va ser suficient. "Plou sobre mullat, sobre les UCI plenes", segons destaca Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic.
La incògnita és si la pujada serà tan accelerada com per obligar el sistema sanitari a desprogramar intervencions, com va passar a la primera onada.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus