A Groenlàndia, el col·lapse d'una glacera mostra l'impacte del canvi climàtic (Reuters)

Els efectes del canvi climàtic duraran "segles o fins i tot mil·lennis", segons l'ONU

Ho afirma l'IPCC, que ha publicat el seu sisè informe d'avaluació sobre el canvi climàtic
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Els efectes de l'escalfament global del planeta Terra "són irreversibles per als pròxims segles o mil·lennis", sobretot als oceans i als pols, segons ha alertat aquest dilluns l'IPCC, el Grup Intergovernamental d'Experts per al Canvi Climàtic.

Ho afirma en el seu sisè informe d'avaluació, en el qual 234 científics de 66 països han analitzat la dinàmica del clima del planet  i han definit 5 escenaris possibles.

En el més optimista, la temperatura mitjana a finals de segle serà 2,7 graus més alta respecte als nivells preindustrials, i en el més pessimista pujarà fins a 4 graus més.


El mar pot pujar 20 metres

Pel que fa al nivell del mar, la previsió és que el 2100 hagi pujat entre 28 i 55 centímetres si s'aconsegueixen eliminar les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Però si les emissions continuen aquest augment pot arribar a 1,8 metres. A llarg termini, de 2.000 anys, segons el pitjor escenari el mar pot arribar a pujar més de 20 metres.

L'informe referma que l'escalfament del planeta és atribuïble inequívocament a l'activitat humana, i avisa que l'augment d'1,5 graus arribarà una dècada abans del previst anteriorment, el 2040.

Boscos, oceans, pols i glaciars

També alerta que la capacitat de boscos i oceans per absorbir CO2 s'ha afeblit i que augmentaran molt els fenòmens extrems, com onades de calor, sequeres i inundacions.

L'informe admet que, encara que s'acabessin les emissions ara mateix, la temperatura mundial continuaria pujant almenys dues dècades més.

Quant als pols i als glaciars, seguiran fonent-se durant dècades i fins i tot segles, sobretot a l'hemisferi nord.


Treball telemàtic

El tancament i la difusió d'aquest informe s'ha endarrerit uns quants mesos degut a la pandèmia, i ha estat el primer en què els autors no s'han pogut trobar presencialment per treballar conjuntament; ho han hagut de fer telemàticament.

Aquest divendres el van donar per bo 195 dels seus autors, després de 15 dies de debat telemàtic.

El document fet públic aquest dilluns, titulat "La base de la ciència física", és la primera part del sisè informe d'avaluació de l'IPCC, i ha de servir de base científica en la cimera COP26, que se celebrarà el novembre a Glasgow, al Regne Unit.

L'anterior informe es va fer públic el 2014, i llavors va servir de base científica per als acords de París, que són la referència amb què treballa tothom des de llavors.

 

Un fotografia molt més clara

L'informe constata que els científics han observat canvis, pràcticament a totes les regions del planeta, que no tenen precedents en milers d'anys i en alguns casos en centenars de milers d'anys.

La copresidenta del grup de treball que l'ha elaborat, Valérie Masson-Delmotte, ha assegurat que aquest informe és molt més precís que els anteriors:

"Ara tenim una fotografia molt més clara del clima del passat, del present i del futur, cosa que és essencial per entendre on anem, què es pot fer i com ens podem preparar."

En aquest sentit, l'informe assegura que l'escalfament global està accelerant el cicle de l'aigua i, per tant, està provocant pluges més intenses, amb les inundacions consegüents.

Aquesta acceleració també comportarà canvis considerables en els règims de pluges, amb llocs on plourà molt més i d'altres on hi plourà molt menys.


L'objectiu de París, a l'abast malgrat tot

Malgrat tot, els científics que l'han elaborat creuen que encara seria possible complir amb els acords de París del 2015 i limitar l'escalfament per sota de 2 graus si ara es frenessin molt les emissions.

Ho ha dit la mateixa Masson-Delmotte, que ha afirmat que a mitjans de segle l'escalfament es podria aturar i fins i tot revertir:

"Amb tots els escenaris estudiats, l'escalfament global arribaria o superaria 1'5 graus  en els pròxims 20 anys. Tot i així, si les emissions es redueixen ràpidament i a escala global s'arriba al zero net d'emissions cap al 2050, la temperatura es mantindria prop el 1'5 graus a mitjans de segle i baixaria per sota aquest nivell cap a final de segle."

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut