Els Emirats Àrabs, un destí de luxe on Joan Carles I té amistats influents
- TEMA:
- Monarquia
24 hores després que la Casa del Rei confirmés l'actual destí del rei emèrit, hi ha un silenci institucional del govern i de la majoria de partits espanyols. Com és el país que ha triat Joan Carles de Borbó per fugir de la pressió pública a causa dels seus negocis? I sobretot, per què ha triat els Emirats Àrabs?
Amb l'anunci d'ahir dilluns, Òmnium va apuntar que el destí triat per Joan Carles de Borbó respon a l'absència d'un tractat d'extradició amb Suïssa. Una tesi que confirma Jordi Nieva, catedràtic de Dret de la Universitat de Barcelona:
"Com que és un país autocràtic, la seva situació processal i sobre la seva extradició depèn de la voluntat dels poders d'aquest país, existeixin tractats o no. Amb Espanya n'hi ha, amb Suïssa no. Probablement, és el millor moviment que podia fer si volia blindar-se jurídicament".
Una monarquia federada pel petroli
Envoltats per milers de quilòmetres de desert i banyats per les aigües del golf Pèrsic, els Emirats Àrabs Units (EAU) són un centre mundial de negocis i de turisme de luxe, gràcies al petroli. Segons el rànquing del Fons Monetari Internacional, és el dinovè país amb el PIB per càpita més alt del món.
Els EAU són una federació de set emirats: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fuyaira, Ras al-Jaima, Sarja i Umm al-Qaywayn. La unió es va produir el 1971 amb els primers pous de petroli al descobert, per tal de competir i no ser engolits pels veïns saudites.
Comparteixen frontera al sud amb l'Aràbia Saudita, un dels països que també estan vinculats al cas per pagaments a la fundació del rei emèrit, i no gaire lluny de Bahrain, un altre país pèrsic presumptament involucrat amb la trama.
Abu Dhabi, la capital dels Emirats, ha estat un dels destins més freqüentats per Joan Carles des de la seva abdicació, el juny del 2014.
Entre les seves amistats, hi ha l'actual vicepresident, el xeic Mohamed bin Rashid Maktoum, governant de l'emirat de Dubai. Fa uns mesos, la seva esposa, la princesa Haya Bint de Jordània, el va denunciar per segrest i tortures a un tribunal de Londres.
El rei emèrit també té una estreta relació amb el príncep heureu d'Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed al Nahyan, vicecomandant de les forces armades i l'home més poderós del món àrab, segons el New York Times. Ambdós comparteixen la passió pels cotxes de luxe i la Fórmula 1.
Un regnat bicèfal amb mà de ferro
Abu Dhabi i Dubai, els emirats més importants, es reparteixen en una norma no escrita els dos principals càrrecs: el de president, que ostenta l'emir d'Abu Dhabi, Jalifa bin Zayed, i el de vicepresident, el xeic Mohamed bin Rashid de Dubai.
Dubai té l'estatus de capital comercial, mentre que Abu Dhabi és la capital política i administrativa i la que lidera les relacions amb la veïna Aràbia Saudita. Fa pocs dies, els Emirats van segellar amb Israel la normalització de les relacions i la paralització de l'annexió de Cisjordània.
Algunes legislacions dels diferents emirats varien. A Dubai, per exemple, es castiga amb 20 anys de presó la corrupció. Però altres lleis són comunes: no s'hi fan eleccions generals, i els càrrecs són hereditaris.
Des de la seva unió, els Emirats Àrabs estan governats per un Consell Suprem integrat pels xeics al poder de cada emirat. Tampoc hi ha llibertat de premsa i hi ha centenars de presos de consciència tancats en condicions terribles, tal com denuncia Amnistia Internacional.
També treballen en condicions de precarietat molts dels estrangers que aixequen edificis o fan servei domèstic, i que són el 88% de la població del país.