Els entrebancs amb les vacunes: tres mesos per immunitzar un 5% de la població

El ritme de vacunació segueix sent lent, marcat pels entrebancs de distribució, logística i conflictes diplomàtics

RedaccióActualitzat

Llargues cues de més grans de 60 anys per rebre la primera dosi d'AstraZeneca als CAP i altres punts de vacunació. Són els ciutadans que aquesta setmana han entrat a la web de Salut perquè se'ls assignés dia i hora de vacunació.

Aquest cap de setmana fa tres mesos que va començar el pla de vacunació. El ritme de vacunació continua sent lent pels nombrosos entrebancs que hi ha. Només el 10% de la població ha rebut la primera dosi, mentre que no arriba al 5,5% la gent que ja té la immunització total.

Si mirem la cobertura dels diferents grups prioritaris, veiem que les persones que viuen a les residències són les més protegides. Més del 90% ja tenen les dues dosis, amb la vacuna de Pfizer. Un altre col·lectiu que també ha rebut la vacuna de Pfizer són els més grans de 80 anys. Només n'han rebut la primera dosi un 36,5%.

Els mestres, policies, bombers i altres serveis essencials estan rebent la vacuna d'AstraZeneca. Ja s'ha vacunat més del 60% amb la primera dosi; pel que fa a la segona, en canvi, el percentatge és mínim, sobretot perquè la vacunació es va aturar i no es va reprendre fins a aquest dimecres amb el nou topall d'edat, fins als 65 anys. Tot i això, hi ha temps, perquè amb aquesta vacuna la segona dosi es pot esperar fins a les 12 setmanes.

 

 

Els esforços se centren ara a recuperar el terreny entre les persones més de 55 anys, que fins ara no es podien vacunar amb la vacuna desenvolupada a Oxford. En especial, la població general d'entre 60 i 65 anys, independentment que tingui patologies prèvies. Per fer-ho, s'estan posant les 120.000 dosis que van quedar a la nevera quan es va aturar la vacunació amb AstraZeneca. Amb la primera dosi, hi ha un 7% de persones entre 60 i 65 anys que ja han rebut la vacuna.

Amb aquestes dades es fa evident que les persones d'entre 66 i 79 anys, han quedat fora de les franges de vacunació actuals

 

 

Tres mesos d'entrebancs

Aquestes últimes setmanes, el Regne Unit - amb una població de 66 milions de persones - ha marcat rècords de vacunació amb jornades de més de 870.000 dosis en un sol dia. Per comparar, aquest mes de març, Catalunya no ha arribat als 1,2 milions de dosis, en 28 dies. La campanya no s'atura durant el cap de setmana, però això no impedeix que aquest dissabte només s'administressin 12.500 vacunes a tot Catalunya, i aquesta és una xifra rècord.

Al baix ritme d'arribada de vacunes s'hi han sumat els dubtes amb AstraZeneca, que van aturar la vacunació amb aquest fàrmac una setmana.

El debat sobre l'edat màxima per subministrar aquesta vacuna també ha afectat els plans de la Generalitat. Mentre altres països estaven punxant persones de més de 55 anys, a Espanya es mantenia aquesta edat com un topall.

L'últim episodi de problemes amb les vacunes és d'aquesta mateixa setmana, quan s'ha sabut que no arribaran 148.000 vacunes d'AstraZeneca previstes per a aquest dilluns. Un nou entrebanc que ha obligat el Departament de Salut a endarrerir el pla de vacunacions. No es desprogramarà cap persona de les que ja estiguin citades per posar-se aquesta vacuna la setmana que ve, però sí que quedaran moltes franges d'edat a l'espera.

La logística va ser el primer maldecap, sobretot amb la vacuna de Pfizer. Quan va començar la vacunació, no hi havia prou neveres preparades per transportar el fàrmac en condicions de seguretat. Això va fer que amb prou feines es posessin un 12% de les immunitzacions disponibles els primers dies i que el pla de vacunació ja comencés ranquejant. Ara, l'Agència Europea de Medicaments ha puntualitzat que no cal guardar aquesta vacuna ultracongelada, cosa que pot facilitar la seva distribució.

Sigui al ritme que sigui, les vacunes estan demostrant que funcionen i posen llum a situacions complicades les que recull aquest vídeo:

 

 

La quarta onada a l'horitzó?

Mentre no arriben les vacunes per a tothom, l'epidèmia segueix el seu curs. I, un dia més, les dades empitjoren. La imatge és ben clara si ens fixem en els contagis setmanals. En els últims períodes de 7 dies, amb dades consolidades, han anat creixent sostingudament. La mitjana era d'uns 7.000 casos setmanals, i ara ja estem per sobre dels 8.500.

 

 

La velocitat de contagi se situa avui en 1,11. És a dir, que cada 100 persones en contagien 111 més.

Aquest empitjorament encara no es nota als hospitals, que estan en xifres més o menys estables. Allà tot arriba amb un cert retard, perquè entre que una persona es contagia i acaba ingressada passen alguns dies. En algunes zones com a Lleida, però, les UCI ja estan començant a veure més casos i avisen d'una nova onada.

La incògnita també és quins efectes té la flexibilització de la mobilitat que hi ha aquests dies.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut