Els ERTO per la covid acabaran aquest mes i s'aplicarà la reforma laboral
El govern espanyol preveu aplicar els mecanismes de la reforma a partir del març i l'anomenat ERTO sectorial per a les agències de viatges
El govern espanyol ja no té intenció de continuar prorrogant més enllà del 28 de febrer els ERTO Covid, un dels mecanismes que han pogut fer servir les empreses per reduir treballadors durant la pandèmia sense haver-los d'acomiadar.
A partir d'ara, les empreses hauran de fer servir els nous instruments que preveu la reforma laboral, també per a les agències de viatges, una de les activitats que més treballadors té encara suspesos d'ocupació, segons han informat fonts sindicals.
En la reforma laboral es preveu el que es denomina Mecanismo RED, uns nous ERTO que permetran reduir jornada i suspendre l'ocupació dels treballadors a l'estil dels ERTO Covid davant crisis cícliques i sectorials.
Recels de sindicats i patronals
La idea no ha convençut CCOO, que creu que cal pactar la transició dels ERTO Covid als nous ERTO de la reforma laboral perquè no quedin "buits" ni hi hagi menys protecció social. El sindicat adverteix que un mecanisme reeixit com ha estat el dels expedients temporals d'ocupació per la pandèmia "no pot veure's entelat per una transició precipitada".
Des de la patronal CEOE han defensat que calen "mecanismes d'acompanyament per als sectors que estan en ERTO".
La Comissió de Seguiment dels ERTO tornarà a reunir-se la setmana que ve per debatre com fer la transició.
Encara 100.000 persones en ERTO Covid
Ara mateix queden uns 100.000 treballadors amb aquest tipus d'ERTO com a conseqüència de la pandèmia. A més n'hi ha gairebé 12.000 més, afectats per un ERTO per causes econòmiques i de producció.
Segons Treball, la fórmula que ha "salvat més de 3,6 milions de llocs de treball i més de 500.000 empreses" durant la pandèmia, continuarà amb la reforma laboral.
Alguns dels sectors més afectats per la pandèmia, com ara les agències de viatges, podran acollir-se a la fórmula de l'ERTO sectorial. Aquest model els permetrà continuar rebent una exoneració de les cotitzacions dels treballadors del 40%.
La proposta de Treball, segons els sindicats, és que els anomenats RED sectorials vagin acompanyats d'un pla de requalificació. L'empresa pot activar el mecanisme durant un màxim d'un any (sis mesos, prorrogables sis més) i facilitar el pas dels treballadors a una altra empresa mitjançant la requalificació. L'empresa on vagin els afectats tindrà una bonificació del 50% durant sis mesos, segons preveu la reforma laboral.
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afirmat en declaracions a La 2 i Ràdio 4 que quan un sector s'hagi de reestructurar perquè "no dona més de si" es podrà fer aquest ERTO sectorial.
"Llavors es donen ajuts en forma d'exoneracions de quotes a la Seguretat Social, més la prestació per als treballadors corresponents, de manera que en aquest període els treballadors es vagin formant amb les empreses en habilitats i capacitats que els permetin fer un salt", ha explicat.
Molta afectació a les agències de viatges
En proporció amb el nombre d'afiliats, després de les agències de viatges (28,9% del total de treballadors, gairebé 1 de cada 3), els sectors més afectats són els serveis d'allotjament i el transport aeri, tots dos amb un 7,6%.
En termes absoluts, els que més treballadors hi tenen són l'hostaleria (menjar i begudes), serveis d'allotjament, agències de viatges i comerç minorista.