Els repatriats de Wuhan volen cap a Espanya, on passaran 14 dies hospitalitzats

Arribaran a Madrid en les pròximes hores després de fer escala al Regne Unit

Actualitzat

Els 22 espanyols que es troben a Wuhan, la ciutat xinesa epicentre de la infecció del coronavirus, a l'espera des de fa una setmana per ser evacuats ja són de camí a Espanya. Seran repatriats en un avió britànic i està previst que arribin al migdia a Madrid.

El vol de Wuhan porta també ciutadans britànics i nòrdics i farà una escala al Regne Unit. Arribaran a la base militar Brize Norton. Allà baixaran els ciutadans britànics i l'avió es tornarà a enlairar cap a Madrid.

Els espanyols aterraran també a una base militar, la de Torrejón de Ardoz. Arribaran al migdia i començaran la quarantena.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, confirma que els espanyols repatriats passaran catorze dies a l'Hospital Gómez Ulla, que depèn de Defensa, a Madrid.

"El Ministeri de Sanitat té previst el dispositiu per atendre, des d'un punt de vista sanitari i amb les màximes garanties, els compatriotes que seran repatriats en un termini breu. L'operació de repatriació l'està coordinant el Ministeri d'Afers Exteriors, de manera que els detalls els donarà aquest ministeri quan estiguin tancats i es puguin donar a conèixer a l'opinió pública."

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha anunciat que els repatriats arribaran en les pròximes hores (EFE Luca Piergiovanni)

La ministra d'Afers Exteriors espanyola, Arancha González Laya, ha assegurat aquest dijous a través de Twitter que el seu departament està "preparant l'evacuació".

El grup d'espanyols que vol abandonar la ciutat són una vintena, dotze dels quals formen part de l'equip tècnic del club de futbol local Wuhan Three Towns. Amb ells, hi ha les seves parelles d'origen xinès de sis d'ells, i els fills de curta edat d'una d'aquestes parelles.

El problema és que les autoritats de Pequín no han autoritzat que els familiars xinesos abandonin el país, ni en el cas dels nord-americans ni dels japonesos i coreans que ja han estat evacuats. Tots esperen poder marxar junts, però de moment no sembla fàcil que els ho permetin, malgrat que, segons els han dit, les famílies amb nens i els que tinguin el visat a punt d'expirar tenen prioritat a l'hora d'embarcar en els avions disposats.

Dispositiu sanitari

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que, un cop arribin a Madrid, els evacuats passaran 14 dies ingressats en observació a l'Hospital Gómez Ulla de Madrid, que depèn de Defensa.

El ministre s'ha reunit aquest dijous amb els directors generals de Salut Pública de les comunitats autònomes per concretar els detalls de la repatriació. Després, ho ha fet amb la Comissió de Seguretat Pública.

Illa també s'ha trobat amb representants de les societats científiques per abordar les mesures que s'han d'adoptar en cas que el Comitè d'Emergències de l'OMS decideixi declarar l'alerta sanitària internacional.

Reunió de la Comissió de Salut Pública aquesta dijous (EFE Luca Piergiovanni)


Hospital Gómez Ulla de Madrid

Els professionals de l'Hospital Gómez Ulla, gestionat pel Ministeri de Defensa, s'estan preparant per rebre a les pròximes hores els ciutadans espanyols evacuats de Wuhan. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha dit que se'ls farà un curs del protocol a seguir. Simón ha explicat que els repatriats són persones "sanes" que podran rebre visites amb les mesures de prevenció adequades.
Des del 2015, l'Hospital Gómez Ulla compta amb una Unitat d'Aïllament d'alt nivell per tractar pacients amb malalties infeccioses, que compleix totes les especificacions internacionals i els màxims estàndards de seguretat.

Té habitacions preparades per a casos d'emergència nuclear, radiològica, bacteriològica i química.

Cas descartat a Ciudad Real

L'Hospital General Universitari de Ciudad Real ha fet proves a una persona ingressada en aquest centre que presentava la simptomatologia que podria correspondre al coronavirus.

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest divendres que la prova de coronavirus a aquesta persona ha donat negatiu.

 

Tampoc a Màlaga

Dijous a la nit es va descartar que un home de 52 anys que estava ingressat en aïllament a l'Hospital Regional de Màlaga estigui infectat pel coronavirus 2019-nCoV. El pacient presentava un quadre gripal i havia estat en contacte amb persones de la zona de Wuhan, on hi ha l'epicentre de la malaltia a la Xina.

Les primeres proves que se li van fer han donat positiu en grip de tipus B. Les mostres que s'han enviat a l'Institut Carlos III de Madrid descarten que tingui el coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXina
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut