Els estats clau de les eleccions als EUA: el mur blau, el mar vermell i els "swing states"
Els equips de campanya dels partits republicà i demòcrata fan tota mena de càlculs i previsions per esbrinar quins són els estats clau de les eleccions del 5 de novembre als Estats Units. D'aquesta manera, ubiquen quins són els estats on tenen possibilitats de guanyar, a quins cal dedicar-hi més esforços, i a quins no hi tenen res a fer.
El sistema electoral dels EUA no és proporcional, sinó que el partit que obté més vots en un estat es queda tots els compromissaris que té en aquell estat. I, per aconseguir la presidència, els candidats necessiten el suport de 270 compromissaris, la meitat més un del total (538).
Un factor que cal tenir en compte és el nombre d'electors que hi aporta cada estat. Per això, és important tenir els suports dels estats que aporten més vots electorals, com Califòrnia (55), Texas (38) o Nova York i Florida (29), per exemple.
També s'ha de tenir en compte que alguns estats són considerats tradicionalment d'un partit. Són aquells on, des de fa anys, sempre guanya la mateixa opció política i on, per tant, el rival ho té més difícil per aconseguir els suports. Per exemple, Texas vota majoritàriament pels candidats republicans, mentre que Califòrnia o Nova York han votat pels candidats demòcrates.
En el cas dels demòcrates, són els coneguts com a "blue wall" (traduït com "el mur blau"), i als republicans se'ls coneix com a "red sea" ("mar vermell").
Però on realment els candidats a la presidència dediquen més esforços durant la campanya electoral és en els anomenats "swing states", que es traduiria com "estats pèndol": aquells que poden fer decantar la balança cap a un costat o l'altre.
Són estats més indecisos, on és difícil de preveure qui guanyarà fins que no s'acabi el recompte, i on els partits tenen capacitat d'influència per acabar aconseguint els seus suports.
Per a les eleccions d'aquest 2024, hi ha set estats que podrien tenir les claus de la Casa Blanca: Arizona, Geòrgia, Michigan, Nevada, Carolina del Nord, Pensilvània i Wisconsin.
Un dels "swing states" més coneguts és Ohio, on, durant els darrers 100 anys, el partit que ha resultat guanyador en aquest estat ha coincidit amb el que també ha guanyat en el conjunt dels Estats Units. Una sintonia que ha permès preveure, moltes vegades, qui seria el nou president abans de tenir els resultats totals.
La sintonia, però, es va trencar les darreres eleccions, les de 2020, quan Donald Trump es va imposar a Ohio, però Joe Biden es va emportar la presidència dels EUA. Faltarà veure si Ohio ha perdut la imparcialitat i, com diuen els experts, cada cop serà més republicà.